Tehno
StoryEditor

Nvidia ponovno ruši rekorde, a uskoro bi mogla premašiti i Apple

29. Svibanj 2024.

Nvidijine dionice sinoć su porasle oko šest posto u odnosu na dan ranije i dosegnule rekordnu vrijednost od 1140 dolara na Wall Streetu, a tržišna vrijednost ove kompanije dosegnula je 2,8 bilijuna dolara, samo 100 milijardi dolara manje od Applea čija tržišna kapitalizacija iznosi 2,9 bilijuna dolara.

Rekordan je ovo rast dionica unutar jednog dana, a ako gledamo u usporedbi s prošlim tjednom, Nvidijine su dionice porasle gotovo 13 posto otkako je prošli tjedan najavila nešto bolje prihode drugog tromjesečja nego što su ulagači očekivali.

Dionice tvrtke više su se nego udvostručile tijekom ove godine dok su se tijekom prošle godine gotovo utrostručile. Nvidia, koja jaše na procvatu umjetne inteligencije, prošlog je tjedna izvijestila o peterostrukom skoku prihoda u segmentu podatkovnih centara dok se u isto vrijeme drugi tehnološki divovi poput Alphabeta, Microsofta i Amazona natječu za ograničenu ponudu Nvdijinih čipova kako bi konkurirali u AI biznisu.

Sve se više govori da bi Nvidia mogla ‘preskočiti‘ Apple po tržišnoj kapitalizaciji, a u prilog tome ide i činjenica da je Apple posljednjih mjeseci bio lošiji od ostalih velikih tehnoloških kompanija te je pao za oko dva posto ove godine jer se bori sa slabom potražnjom za iPhoneom i oštrom konkurencijom u Kini.

Microsoft je ranije ove godine prestigao Apple na listi najvrjednijih tvrtki na svijetu, a ovoga su tjedna dionice tehnološkog diva pale za 0,4 posto što mu daje tržišnu vrijednost od 3,1 bilijuna dolara.

No, vratimo se na Nvidiju čiji je uspjeh impresivan kada se gleda u usporedbi s početkom 2020 godine kada je ova tvrtka bila procijenjena na, prema današnjim omjerima, ‘sitnih‘ 145 milijarde dolara.

Od tada je tvrtka uvelike nadmašila druge američke proizvođače čipova poput Intela i AMD-a, a rast se zasnovao na nekoliko čimbenika. Prvi od njih je proširenje u AI i podatkovne centre jer su Nvidijini čipovi vrlo učinkoviti za obuku umjetne inteligencije što ih čini ključnim za tvrtke koje se bave strojnim učenjem i generativnom umjetnom inteligencijom.

Drugi je čimbenik napredak u AI softveru, odnosno tvrtka je razvila AI softverske platforme kao što su CUDA-X i TensorRT. Sve to je naravno rezultiralo snažnim financijskim rezultatima na kojima se nekoj višoj sili zahvaljuju svi ulagači s obzirom da je Nasdaq ovoga tjedna upravo zbog Nvidije ponovno dosegnuo rekordne razine.

24. lipanj 2024 21:04