Tehno
StoryEditor

Osnovana krovna AI organizacija u EU, hrvatski CroAI jedan od temeljnih osnivača

31. Svibanj 2023.

Prošlog je tjedna, kao poseban entitet u Briselu, osnovan Europski AI forum (EAIF), krovna organizacija za umjetnu inteligenciju na području Europske unije, čiji je jedan od glavnih osnivača bila upravo Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAI.

Naime, kako navode iz udruge u priopćenju, EAIF krenuo je upravo iz Hrvatske, i to prije tri godine, kao inicijativa pokrenuta s njemačkim i francuskim kolegama, za vrijeme hrvatskog presjedanja Vijećem Europske unije.

- Sada je ta inicijativa prerasla u formalnu organizaciju sa sjedištem u Briselu, a predstavlja jedinstveno tijelo na razini EU koje će se baviti pitanjima AI-a i predstavljati europski AI ekosustav. Misija EAIF-a je biti poveznica između europskih kreatora politika i AI poduzetnika, predstavljajući više od 2000 tvrtki - navode u priopćenju.

Kao organizacija žele ubrzati ulaganja u umjetnu inteligenciju, oblikovati strategije umjetne inteligencije i uskladiti politike diljem Europe kako bi se izbjegla fragmentacija i izgradili mostovi u ekosustavu umjetne inteligencije usmjerene na čovjeka.

Kako bi postigli taj cilj, EAIF okuplja stručnjake iz devet vodećih europskih AI organizacija, uključujući CroAI (Hrvatska), Hub France IA (Francuska), KI Bundesverband (Njemačka), AI4SI (Slovenija), AI Austria (Austrija), AI Cluster Bugarska (Bugarska), NL AI Coalitie (Nizozemska), Digital Poland Foundation (Poljska) i Udruga umjetne inteligencije Litve (Litva).

image

Martina Silov

- Kroz protekle tri godine Forum je vođen entuzijazmom devet europskih nevladinih organizacija za AI. Organiziran je redovno svakih šest mjeseci u zemlji koja presjeda Europskom unijom te je postigao ogromni utjecaj i doseg, kako u Komisiji, tako i na lokalne zemlje. Sada je bilo vrijeme da se stvar formalizira i organizira kao posebno tijelo koje će biti glas AI startupa u Bruxellesu. Naročito mi je drago da je cijela stvar krenula iz Hrvatske 2020. za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU i zarolala se sve do Bruxellesa - izjavila je Martina Silov, izvršna direktorica Hrvatske udruge za umjetmnu inteligenciju.

23. travanj 2024 17:20