Tehno
StoryEditor

Pacijentima u VR-u treba manje sedativa pri operaciji

02. Listopad 2022.

Uranjanje u virtualnu stvarnost (VR) može smanjiti količinu anestetika potrebnog tijekom određenih vrsta operacija šake, pokazalo je nedavno kliničko ispitivanje provedeno u ustanovi Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC). Ispitivanje opisano u časopisu PLOS One pokazalo je da pacijenti koji upotrebljavaju VR mogu proći cijeli kirurški zahvat samo s lokalnom anestezijom. Već neko vrijeme naveliko se istražuju nove medicinske upotrebe VR tehnologije.

Primjerice, testira se je li doista VR-a izvrstan alat za upravljanje kroničnom boli u leđima, a uvodi se i u psihodelične terapije. Sad su pak dobiveni obećavajući rezultati da bi tijekom operacija pacijenti trebali dobiti manje sedativa, ili čak nimalo, urone li u virtualnu stvarnost. Jedan od glavnih autora studije Brian P. O'Gara, anesteziolog u Odjelu za anesteziju, intenzivnu skrb i medicinu boli na BIDMC-u, objasnio je da su za testiranje VR-a odabrali operaciju šake jer se 's povećanjem količine vremena koje ljudi provode za tipkovnicom, u kombinaciji s populacijom koja stari, predviđa povećana potreba za uobičajenim elektivnim operacijama šake'.

Kaže da će optimiziranje skrbi za te pacijente nedvojbeno uključivati ​​modifikaciju anestetičke prakse. Na BIDMC-u, koji je dio Harvard Medical Schoola, ističu da njihovo ispitivanje sugerira da bi VR mogao ponuditi brojne prednosti i pacijentima i bolnicama. Sedacija propofolom, kažu, nije bez rizika, a kod nekih slabih pacijenata može dovesti do dugotrajnih komplikacija. Upotrebom VR-a takva bi se sedacija pacijenata izbjegla.

21. travanj 2024 00:41