Tehno
StoryEditor

Procurio EU dokument koji pokazuje da Španjolska želi zabraniti end-to-end enkripciju

27. Svibanj 2023.
end-to-end enkripcija

Prema dokumentu koji je procurio, a kojega je objavio portal WIRED, Europska unija predlaže da se skeniraju sve privatne poruke EU stanovništva, pod krinkom traženja ilegalnog materijala.

Od svih zemlja Unije, Španjolska je, piše WIRED najglasnija i želi zabranu enkripcije za stotine milijuna ljudi unutar Europske unije. To znači da poruke na, recimo, WhatsUpu, koje su zaštićene end-to-end enkripcijom to više neće biti te da će ih neki birokrati ili regulatori ili tko već u Uniji moći čitati. Španjolska naravno nije sama, jer ni druge države nemaju baš nešto protiv skeniranja privatnih poruka svojih građana.

Dokument, istraživanje Europskog vijeća o stajalištima zemalja članica o regulativi šifriranja, ponudio je mišljenja dužnosnika iza kulisa o tome kako izraditi vrlo kontroverzan zakon za zaustavljanje širenja materijala o seksualnom zlostavljanju djece (CSAM) u Europi. Predloženi zakon zahtijeva od tehnoloških tvrtki da skeniraju svoje platforme, uključujući privatne poruke korisnika, kako bi pronašle ilegalni materijal. Međutim, prijedlog Ylve Johansson, povjerenice EU zadužene za unutarnje poslove, izazvao je bijes kriptografa, tehnologa i zagovornika privatnosti zbog njegovog mogućeg utjecaja na end-to-end enkripciju.

Godinama su države EU-a raspravljale treba li end-to-end kriptirane komunikacijske platforme, kao što su WhatsApp i Signal, biti zaštićene na način na koji Europljani mogu ostvariti temeljno pravo na privatnost — ili oslabljene kako bi spriječile kriminalce da komuniciraju putem njih i izvan dosega policije i drugih organa za provođenje zakona.

Stručnjaci koji su pregledali dokument na zahtjev WIRED-a kažu da pruža važan uvid u to koje zemlje EU-a planiraju podržati prijedlog koji prijeti preoblikovanjem enkripcije ali i same budućnosti privatnosti na internetu.

Od 20 zemalja EU-a predstavljenih u dokumentu koji je procurio, većina je izjavila da podržava neki oblik skeniranja šifriranih poruka, a španjolsko stajalište pokazalo se kao najekstremnije.

- U idealnom slučaju, po našem mišljenju, bilo bi poželjno zakonodavno spriječiti pružatelje usluga sa sjedištem u EU da implementiraju end-to-end enkripciju - rekli su španjolski predstavnici u dokumentu.

Šokantno mi je vidjeti da Španjolska izričito izjavljuje da bi trebao postojati zakon koji zabranjuje pružateljima usluga sa sjedištem u EU-u implementaciju end-to-end enkripcije, rekla je Riana Pfefferkorn, znanstvenica na Internet opservatoriju Sveučilišta Stanford u Kaliforniji koja je pregledala dokument na zahtjev WIRED-a.

End-to-end enkripcija dizajnirana je tako da samo pošiljatelj i primatelj poruka mogu vidjeti njihov sadržaj. Ovo isključuje sve druge strane, od prevaranata do policije, pa čak i tvrtke koja pruža digitalnu platformu. Zagovornici provođenja zakona često predlažu stvaranje tehničkih mehanizama pomoću kojih se end-to-end enkripcija može zaobići u istragama, ali kriptografi i drugi tehnolozi već dugo tvrde da bi to uvelo slabosti koje inherentno potkopavaju end-to-end enkripciju, stavljajući privatnost korisnika u pitanje rizik. Nadalje, opetovano su zaključili da bi ova proširena izloženost u konačnici naštetila digitalnoj sigurnosti i sigurnosti ranjivih skupina, uključujući djecu, umjesto da ih štiti.

WIRED je zatražio komentar od svih 20 država članica čija su stajališta uključena u dokument i nitko nije zanijekao njegovu istinitost. Dokument otkriva snažnu potporu Johanssonovu prijedlogu da se skeniraju privatne end-to-end kriptirane poruke u potrazi za ilegalnim sadržajem. Od 20 zemalja uključenih u dokument, 15 je izrazilo podršku ideji skeniranja end-to-end kriptiranih komunikacija.

U svom odgovoru, Španjolska je rekla da je ‘imperativ da imamo pristup podacima‘ i sugerira da bi trebalo biti moguće dešifrirati šifriranu komunikaciju. Španjolski ministar unutarnjih poslova, Fernando Grande-Marlaska, otvoreno je govorio o tome što smatra prijetnjom koju predstavlja enkripcija. Blizu Španjolske, Poljska se u dokumentu koji je procurio zalagala za mehanizme putem kojih bi se enkripcija mogla ukinuti sudskim nalogom i za roditelje da imaju ovlast dešifriranja dječje komunikacije.

19. travanj 2024 23:40