Tehno
StoryEditor

Procurio mail: Twitteru prepolovio svoju vrijednost na oko 20 milijardi dolara

27. Ožujak 2023.
Unatoč nesigurno poziciji, Musk je uvjeren da će Twitter narasti na kompaniju vrijednu 250 milijardi dolara

Otkad je Elon Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara njegova se vrijednost – prepolovila. U mailu koji je ovog vikenda poslao zaposlenicima, a koji je dospio do redakcije New York Timesa, milijarder je procijenio da Twitter sada vrijedi oko 20 milijardi dolara te izrazio zabrinutost zbog daljnjeg poslovanja.

Financijska pozicija Twittera je još uvijek, kako piše, ‘nesigurna‘, a da nije povukao radikalne poteze poput masovnih otkaza, vjerojatno bi mu dosad prijetio bankrot. Ipak, zaposlenicima je ponudio novi program kompenzacija koji će im omogućiti da dobiju dionice X Corporationa, holding kompanije preko koje je Musk kupio platformu.

Optimističan je u vezi budućnosti i vidi jasan (ali težak) put do tržišne vrijednosti veće od 250 milijardi dolara.

Ranjivi položaj

Procjena o vrijednosti Twittera u javnost je dospjela u otprilike isto vrijeme kada je otkriveno da su dijelovi izvornog koda objavljeni na platformi GitHub, na kojoj programeri i developeri dijele svoj kod. Twitter je zatražio da se kod ukloni te podigao tužbu kojom traći otkrivanje identiteta korisnika koji je na taj način prekršio njihova intelektualna prava.

Strani mediji pišu da iza toga vjerojatno stoji neki od bivših zaposlenika kompanije, a s obzirom na to da je iz Twittera otišlo njih čak 75 posto, potencijalnih je prijestupnika prilično mnogo.

O Twitterovom ranjivom položaju svjedoči i podatak da su mnogi veliki oglašivači napustili platformu, a investicijska kompanija Fidelity smanjila svoj udjel na 56 posto.

26. travanj 2024 16:36