Tehno
StoryEditor

Prompt-inženjeri: Vrući posao sa šesteroznamenkastom plaćom brzo gori

18. Lipanj 2023.

Volite umjetnu inteligenciju? Upotrebljavate ChatGPT gotovo svaki dan i smatrate se ‘stručnjakom za ChatGPT‘? Želite raditi od doma, a pritom zaraditi? Imamo posao za vas! Dizajnirajte i razvijte brza rješenja za poboljšanje performansi i pouzdanosti sustava, surađujte u funkcionalnom timu kako biste identificirali i riješili probleme povezane s brzim radom, prilagodite GPT model za različitu upotrebu kako biste osigurali optimalnu izvedbu i točnost… opis je posla koji se u posljednje vrijeme može pronaći na raznim američkim, njemačkim i turskim internetskim stranicama za zapošljavanje. Koji je to posao? Prompt-inženjer, zanimanje koje se na tržištu populariziralo s dolaskom ChatGPT-ja i ostalih alata umjetne inteligencije.

S plaćom između 175 i 300 tisuća dolara na godinu, prema pisanju stranih medija, prompt-inženjerstvo je najnoviji trend na tržištu rada. Riječ je o treniranju alata umjetne inteligencije kako bi korisnicima dali najkvalitetniji odgovor na upit, odnosno prompt-inženjeri upisuju upute u alat, od najjednostavnijih do kompliciranijih te dovode generativnu umjetnu inteligenciju do njezinih granica otkrivajući pogreške ili potencijalne probleme.

Drugim riječima, pokušavaju uskladiti ponašanje umjetne inteligencije s ljudskim razmišljanjem i namjerama. Posao je to koji ne zahtijeva nužno iskustvo u programiranju nego je prilagođen branši pa će recimo prompt-inženjer marketinške agencije upisivati upute s marketinškog stajališta, a medicinsko osoblje s medicinskog. Važna je samo znatiželja i kreativnost u pisanju promptova.

Prema podacima LinkedIna koje je objavio magazin Time, broj objava koje se odnose na ‘generativnu umjetnu inteligenciju‘ porastao je 36 puta u usporedbi s prošlom godinom, a broj oglasa za posao koji sadrže ‘GPT‘ je prošle godine porastao za 51 posto u odnosu na godinu ranije. Velik dio tih poslova nije namijenjen IT-ovcima nego se može pronaći nešto za svakoga.

Nužna vještina

I dalje nije sigurno je li to jedan od ‘poslova budućnosti‘ ili samo trenutačni trend, ali niz tvrtki počinje zapošljavati ljude upravo za radno mjesto prompt-inženjera. Tako na primjer Anthropic, američki AI startup koji su osnovali bivši djelatnici OpenAI-ja, tvrtke koja stoji iza ChatGPT-ja, nudi godišnju plaću od 335 tisuća dolara za tu poziciju, a healthtech Klarity nudi 230 tisuća dolara. Glavni uvjet je ‘imati kreativan hakerski duh i voljeti rješavati zagonetke te razumjeti kako proizvesti najbolji rezultat‘ s pomoću alata umjetne inteligencije.

– Inženjering promptova sve je aktualnija tema među globalnim poslodavcima s obzirom na to da je riječ o ključnoj vještini koja otvara potpuno nov način integracije komunikacije s tehnologijom u poslovanje. Ta relativno nova struka vezana uz umjetnu inteligenciju privukla je interes zbog svog potencijala za poboljšanje efikasnosti, automatizaciju i optimizaciju procesa, ostavljajući više vremena profesionalcima u raznim industrijama za strateške i kreativne inicijative. U tom smislu, nije riječ samo o dodatnoj vještini koja će sutra nužno trebati svakom profesionalcu na određenoj razini već o cjelokupnoj mogućnosti transformacije koja može revolucionirati način na koji komuniciramo s tehnologijom i ciljanim tržištima – objašnjava Sanja Rodinis, direktorica i suosnivačica marketinške agencije Experience TEN.

Kako navodi Rodinis, inženjer promptova zanimanje je koje je potrebno tvrtkama koje razvijaju vlastite AI modele i sustave ili prilagođavaju postojeće vlastitoj okolini kako bi optimizirali i usavršili njihov rad.

– Kako će ta pozicija evoluirati u sljedećih nekoliko godina ovisi o daljnjem razvoju umjetne inteligencije koji donosi potpuno nove potencijale koje je danas nemoguće predvidjeti. Međutim, u digitalnom marketingu kao i u nizu drugih djelatnosti umjesto da prompt-inženjer bude zasebno radno mjesto, tu vještinu smatram integralnim aspektom cjelokupnog rada – ističe direktorica Experience TEN agencije.

Poput svake druge inovacije

ChatGPT-jem ‘igrao se‘ i dio zaposlenika IT tvrtke Infinum, a kako je potvrdio Bojan Bajić, VP Odjela marketinga te tvrtke, važno im je da budu znatiželjni i informiraju se o novostima na tržištu.

– Radimo s kompanijama iz brojnih industrija na globalnoj razini, a kako bismo im uvijek pružili vrhunsku uslugu, važno nam je da smo ne samo načelno informirani o inovativnim tehnologijama nego i da ih razumijemo i znamo primijeniti. U skladu s time, naravno da se dio zaposlenika Infinuma ‘igrao‘ ChatGPT-jem i isprobavao njegove značajke, a neki to i nastavljaju – govori Bajić.

Dodaje da će ChatGPT i slični alati koji se temelje na upotrebi AI-ja i strojnog učenja svakako imati sve širu uporabu u svakodnevnom poslovanju, iako neće za sve djelatnosti biti od jednake koristi.

– Pisanje promptova svakako će postati sve traženija vještina. Trenutačno nisam siguran hoće li biti potrebe za ubacivanjem toga u CV jer će to uskoro biti osnovna vještina, nešto poput korištenja Googlea. Kao i svaka druga inovacija, način na koji upotrebljavamo ChatGPT i slične alate ovisit će o našoj razini znanja i vještina, ali i našoj kreativnosti u njihovoj primjeni u svakodnevnom poslovanju – ističe Bajić.

Bez posrednika

Softvere temeljene na generativnoj umjetnoj inteligenciji upotrebljavaju i stručnjaci agencije Bruketa & Žinić & Grey iako tek istražuju njezine mogućnosti.

– Načelno smatramo da su takvi alati pomoć svakom zaposleniku da brže i jednostavnije obavi svoj posao, ali vrijeme će pokazati jesu li potrebni prompt-inženjeri. Mislim da je cilj da generativna umjetna inteligencija bude dostupna i jednostavna za korištenje svakome i da dugoročno neće trebati middle man – tvrdi Davor Bruketa, suvlasnik i kreativni direktor agencije Bruketa & Žinić & Grey.

Hoće li nova radna mjesta povezana s prompt-inženjerstvom doći u Hrvatsku još nije poznato, ali kako smatra Rodinis, umjesto zapošljavanja novih ljudi, vještina kreiranja pravog i preciznog prompta za željeni rezultat nadopunjuje i poboljšava kompetencije postojećeg tima.

– Fleksibilnost timova postaje sve važnija kako se tehnologija razvija, kao i otvorenost prema prilagodbi novim tehnologijama i vještinama. Vjerujemo u edukaciju članova našeg tima tim vještinama, budući da posjeduju potrebnu stručnost, iskustvo i znanja o tematici te najbolje mogu iskoristiti benefit koju umjetna inteligencija pruža u vlastitom području. Taj pristup ne samo da nam omogućuje razvoj talentiranih pojedinaca s kojima radimo već potiče i kulturu kontinuiranog učenja i inovacija unutar naše digitalne agencije – objašnjava Rodinis, dodajući kako vjeruje da će se i u budućnosti najvažnijim vještinama smatrati analitičke i komunikacijske, baš kao i kreativnost, inovativnost i fleksibilnost kako bi se dostupne i buduće tehnologije, uključujući i umjetnu inteligenciju, iskoristile za ostvarivanje iznimnih projekata i rezultata.

AI porodio, AI ubio

I uistinu, mnogi smatraju da će zanimanja prompt-inženjera nestati kada umjetna inteligencija postane pametnija, odnosno kada se alati umjetne inteligencije dovoljno istreniraju da mogu generirati kvalitetne odgovore bez pomoći. Upravo zato se na raznim forumima i društvenim mrežama može naići na rasprave koliko je to siguran posao s obzirom na to da je budućnost generativne umjetne inteligencije još uvijek mutna.

Jedno je sigurno, alati postaju sve bolji u predviđanju onoga što korisnici trebaju i generiranju upita, a visoke plaće koje se trenutačno nude neće potrajati jer dok se danas ‘maherima za ChatGPT‘ smatra oko tisuću ljudi, za šest mjeseci ili godinu dana popularni će chatbot svladati 50 tisuća ljudi ili možda i više. 

13. svibanj 2024 22:52