Tehno
StoryEditor

Propast Snapa: Dionice poznate društvene mreže od siječnja pale skoro 80 posto

06. Rujan 2022.

Piše: Anamarija Mujanović

Matična tvrtka poznate društvene mreže Snapchat bori se za opstanak od početka godine. Naime, 3. siječnja ove godine vrijednost dionica tehnološke tvrtke iznosila je 46,59 dolara, dok im je trenutna vrijednost 11,22 dolara. Pad od skoro 80 posto rezultirao je i masovnim otpuštanjem pa su krajem kolovoza američki mediji izvijestili da tvrtka planira otpustiti oko 20 posto svoje radne snage, odnosno, bez posla ostaje skoro 1300 radnika.

Najveći udar proživljavaju odjeli koji su se posljednjih mjeseci bavili razvojem novih opcija i igrica unutar aplikacije Snapchat, baš kao i developeri Zenlyja, aplikacije koja korisnicima dopušta dijeljenje trenutne lokacije s drugim povezanim korisnicima. Snap je ovu aplikaciju još 2017. godine pripojio svom Snapchatu.

Otpuštanja se odražavaju i na zaposlenicima koji su se bavili hardverom, odnosno razvojem naočala AR Spectacles i Pixy drona. Najava i puštanje u prodaju Snapovog Pixy drona ranije je ove godine zaintrigirala brojne obožavatelje gadgeta, no nakon samo četiri mjeseca na tržištu, tvrtka je zaustavila proizvodnju.

Povratak osnovama

Da se tvrtki ne piše dobro potvrđuju i otkazi glavnog poslovnog direktora i voditelja odjela prodaje Jeremija Gormana kao i njegovog potpredsjednika prodaje Petera Naylora koji iz Snapa prelaze u odjel za oglašavanje streaming servisa Netflix.

Tehnološka se tvrtka istovremeno suočava s nekoliko izazova, a najveći su, prema mišljenju glavne analitičarke Insider Intelliegence-a Jasmine Enberg, promjene Appleovih pravila o privatnosti za iOS te neizbrisiva konkurencija trenutno najpopularnije društvene mreže TikTok.

‒ Snap i dalje ima rastuću i odanu korisničku bazu, a ako se vrati svojim 'osnovama' i usmjeri fokus na svoj temeljni proizvod, društvenu mrežu Snapchat, ima dobru šansu za izaći iz ovoga iako će trebati vremena ‒ rekla je Enberg.

U proteklih su devet mjeseci pad dionica bilježili i drugi tehnološki divovi koji su procvali tijekom pandemije. Netflix, Apple, Robinhood, Shopify, Uber i Klarna samo su neke od tvrtki koje su bile primorane otpustiti dio svoje radne snage.

19. travanj 2024 14:35