Tehno
StoryEditor

Prvi hrvatski satelit CroCube u veljači ide u svemir Muskovom raketom

10. Studeni 2023.
CroCube satelit

Prvi hrvatski satelit CroCube predstavljen je u petak u ZICER-u na Zagrebačkom velesajmu, a trebao bi u veljači biti lansiran iz Kalifornije u orbitu raketom Falcon 9 kompanije Elona Muska.

- Kada promatramo CroCube, naš prvi hrvatski satelit, ne možemo ne osjetiti ponos i uzbuđenje. Uvjereni smo da će naš primjer lansiranja CroCubea motivirati još više tvrtki i stručnjaka - istaknula je voditeljica misije CroCube Daniela Jović.

CroCube je nanosatelit u obliku kockice crveno-bijelih boja hrvatske šahovnice, težak je oko 1,1 kilogram veličine 10x10x10 centimetara. 

Poslije predstavljanja satelita, kazala je Jović, CroCube ide u Češku na vibracijske testove koji će simulirati uvjete prilikom lansiranja.

Nakon toga je predviđeno lansiranje u orbitu u veljači 2024. iz Kalifornije na letu ‘Transporter-10‘ raketom Falcon 9 SpaceX-a, kompanije u vlasništvu Elona Muska. 

Prvi hrvatski satelit imat će dvije kamere i dva radijska odašiljača, a fotografirat će površinu Zemlje s 550 km visine. Hrvatsku će moći fotografirati 3 puta dnevno otprilike 12 minuta.

Tijekom misije moći će se na službenoj internetskoj stranici pratiti stanje i kretanje satelita. U sebi će imati i integriranu micro SD karticu s imenima i prezimenima donatora, fotografijama zainteresiranih građana i posebnu poličicu s ugraviranim najvećim sponzorima.

CroCube će naposljetku privući Zemljina gravitacija pa će u potpunosti izgorijeti u atmosferi bez krhotina.

Jović je COO češko-slovačke tvrtke Spacemanic koja je pokrenula projekt zajedno s Društvom za edukaciju van okvira (EVO).

Na projektu su radili stručnjaci iz raznih područja i kompanije, dok je sama kockica sastavljena u čistoj sobi fizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta zagrebačkog sveučilišta.

U projektu je sudjelovala i hrvatska tvrtka Pulsar Labs. Ona je izradila prvi hrvatski CubeSat modul ‘AstroTron 1000‘  koji je dio CroCubea

Izvršni direktor Pulsar Labsa Ante Medić kazao je kako je lansiranje CroCubea i prilika za razvoj svemirske industrije u Hrvatskoj, istaknuvši da je riječ o industriji s najvećom dodanom vrijednosti.

Hrvatski astronom Ante Radonić kazao je kako je prvi hrvatski satelit prilika za popularizaciju znanosti i tehnologije kod mladih, što je posebno važno za razvoj STEM područja.

- Svi oni koje zanimaju svemirska istraživanja dobiju veliku želju da se zainteresiraju za druge grane -  istaknuo je.

HAKOM je za komuniciranje sa Zemljom osigurao frekvencije, a ravnatelj te agencije Milan Gosta kazao je kako je projekt CroCube “lijep model suradnje regulatora i institucija s privatnim sektorom”.

- Ovo je za Hrvatsku izuzetno bitno. To je značajni tehnološki iskorak za Hrvatsku jer otvara cijelo novo poglavlje za svemirska istraživanja i inovacije u drugim područjima - istaknuo je Gosta.

Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju u ministarstvu znanosti Hrvoje Meštrić kazao je da je lansiranje CroCubea ujedno i ‘ velika prilika za gospodarstvo Hrvatske‘, dok je pročelnik za informacijski sustav i tehničke poslove Grada Zagreba Dražen Lučanin rekao da će Hrvatska CroCubeom ‘lansirati jednu impresivnu stvar u svemir‘.

01. prosinac 2023 08:10