Tehno
StoryEditor

Rast tehnoloških divova: Tržišna vrijednost Applea skočila za 11, Microsofta za 12 posto

01. Prosinac 2023.
tržišna kapitalizacija

Tržišna kapitalizacija globalnih velikih kompanija, predvođenih istaknutim tehnološkim tvrtkama, porasla je u studenom, potaknuta padom prinosa u SAD-u i sve većim iščekivanjem potencijalnog smanjenja stopa od strane globalnih središnjih banaka i usred sve manje zabrinutosti oko inflacije.

Tržišna vrijednost Applea skočila je 11,2 posto na 2,95 bilijuna dolara tijekom prošlog mjeseca, dok je Microsoft zabilježio povećanje tržišne kapitalizacije od 12,1 posto, dosegnuvši 2,8 bilijuna dolara.

Tržišna kapitalizacija Nvidia Corp-a porasla je za 14,7 posto na 1,15 trilijuna dolara, nakon objave povećanja prihoda od 206 posto u odnosu na prošlu godinu. Tvrtka je također projicirala prihod veći od očekivanog za četvrto fiskalno tromjesečje, navodeći poboljšane uvjete opskrbnog lanca i snažnu potražnju za čipovima za umjetnu inteligenciju.

Smanjenje zabrinutosti zbog inflacije također je dalo veliki poticaj bankarskim dionicama. JPMorgan Chase & Co zabilježio je povećanje tržišne kapitalizacije za 12,2 posto na 451 milijardu dolara do kraja studenog.

U ostalim sektorima, tržišna vrijednost Tesle prošlog je mjeseca porasla gotovo 20 posto na 763,2 milijarde dolara, nakon povećanja cijena vozila Model 3 i Y u Kini. Unatoč prestanku subvencija, Kina je zabilježila porast prodaje električnih vozila u listopadu, prema tvrtki za istraživanje tržišta Rho Motion.

S druge strane, pad cijena nafte doveo je do pada tržišne kapitalizacije velikih naftnih tvrtki. Saudi Arabian Oil Co i Exxon Mobil Corp zabilježili su pad tržišne kapitalizacije za 0,3 posto, odnosno 2,9 posto.

29. travanj 2024 03:39