Tehno
StoryEditor

Reddit blackout: Više od tri tisuće grupa ‘štrajka‘ zbog nove politike platforme

12. Lipanj 2023.

Reddit je i službeno krenuo sa štrajkom. Milijuni korisnika popularne platforme sljedećih dana neće moći pristupiti zajednicama jer su se moderatori pobunili protiv platforme zbog najnovije politike o visokim cijenama pristupa programskom sučelju tvrtke Reddit.

Očekuje se da više od tri tisuće subreddit grupa neće raditi minimalno 48 sati, iako su mnogi moderatori najavili da neće raditi i duže. Neki od najvećih subreddita, uključujući r/apple, r/videos, r/sports i r/MildlyInteresting već su blokirali javni pristup svojim stranicama.

Ako sada uđete na neki od ovih subreddita naići ćete na obavijest ‘Ovo je privatna zajednica. Solidarni smo s brojnim ljudima koji trebaju pristup API-ju, uključujući programere botova, osobe s većim potrebama za pristupačnost (r/blind) i korisnike aplikacija trećih strana (Apollo i Sync)‘.

Naime, postoje četiri vrste zajednica na Redditu; javna, ograničena, privatna i premium. Kada je subreddit privatan, jedini način da ga pogledate je ako vam moderator odobri izravan pristup što moderatori trenutno odbijaju zbog takozvanog ‘blackouta.

Reddit od 1. srpnja želi naplaćivati programerima aplikacija trećih strana kao što su Apollo i Sync, koje su napravljene da pomognu korisnicima u navigaciji stranicom, za prikupljanje podataka kao što su postovi korisnika i komentari čitatelja.

Programeri aplikacija tvrde da su naknade za API previsoke. Iz Apolla, na primjer, tvrde da su prisiljeni plaćati Redditu 20 milijuna dolara godišnje, pa će od 1. srpnja biti prisiljeni obustaviti rad.

Glasnogovornik tvrtke je izjavio da Reddit troši milijune na hosting svog sadržaja i da ‘treba biti pošteno plaćen kako bi nastavio podržavati aplikacije trećih strana‘

Tijekom vikenda se oglasio i  izvršni direktor Reddita, Steve Huffman, prekinuvši svoju šutnju na bijes koji donosi nova politika platforme te je rekao da ‘Reddit treba biti samoodrživ, a da bismo to postigli, više ne možemo subvencionirati komercijalne subjekte koji zahtijevaju veliku upotrebu podataka‘.

Uz naplatu podataka trećim stranama, Reddit planira ukinuti i oko 90 radnih mjesta te smanjiti zapošljavanje. Tvrtka trenutno ima oko dvije tisuće stalno zaposlenih.

05. svibanj 2024 13:41