Tehno
StoryEditor

Roboti skaču bolje od ikoga

08. Svibanj 2022.
foto University California

Triput više od dosadašnjeg rekordera skaču u zrak roboti visoki trideset centimetra koje su razvili istraživači Sveučilišta Kalifornija u Santa Barbari. Što će svijetu uopće takvo postignuće u robotici, objasnili su u svojem radu nedavno objavljenom u časopisu Nature: slična tehnologija mogla bi postati standard u navigaciji među preprekama i na Zemlji i u svemiru. Drugim riječima, mogla bi itekako unaprijediti tehnologiju koja je dosad mahom počivala na oponašanju kretanja, tj. skakanja najspretnijih životinja.

Najboljim životinjskim skakačem smatra se galagij, sisavac velik poput vjeverice koji, dokazano je, s mjesta uvis skače 2,3 metra. Kalifornijski istraživači otkrili su ključne razlike između energije skoka bioloških skakača (životinja) i mehaničkih, tj. inženjerskih (strojeva tj. robota). Visina skoka biološkog skakača, napisali su, ograničena je radom koji njegov linearni motor (mišić) može proizvesti u jednom potezu.

Nasuprot tomu visina skoka konstruirane naprave može biti mnogo veća jer njezin rotacijski motor može umnožiti rad tijekom ponovljenih poteza ili rotacija. Kao posljedica tih razlika u proizvodnji energije, biološki i projektirani skakači trebali bi imati različite dizajne kako bi maksimirali visine skoka. Slijedeći te uvide, stvorili su uređaj koji može skočiti više od bilo koga.

14. travanj 2024 13:42