Tehno
StoryEditor

Sam Altman upozorio da će ChatGPT otići iz Europe ako Komisija usvoji novi Zakon o umjetnoj inteligenciji

26. Svibanj 2023.
Sam Altman

Izvršni direktor OpenAI-a Sam Altman upozorio je da bi njihov chatbot ChatGPT mogao prestati raditi u Europi ako Europska komisija provede svoja predložena pravila o umjetnoj inteligenciji.

Zakon o umjetnoj inteligenciji koji u predložile države članice Europske unije fokusiran je na reguliranje umjetne inteligencije i zaštitu Europljana od određenih rizika AI-a, a Parlament ga je već izglasao te je sada na usvajanju.

Altman je navodno zabrinut da bi sustavi OpenAI-ja, kao što su ChatGPT i GPT-4, mogli biti označeni kao ‘visokorizični‘ što bi značilo da bi tvrtka morala ispuniti određene zahtjeve u pogledu sigurnosti i transparentnosti. 

Prema predloženim europskim pravilima, sustavi umjetne inteligencije rangirani u kategoriju najvećeg rizika biti će zabranjeni. Druga kategorija rizika bila bi ‘podložna posebnim zakonskim zahtjevima, a odnosila bi se na AI sustave koji bi se koristili za skeniranje životopisa i rangiranje kandidata za posao. Treća kategorija je za sustave umjetne inteligencije koji ‘nisu izričito zabranjeni ili navedeni kao visokorizični‘ i stoga bi bili ‘u velikoj mjeri neregulirani‘.

Kada je OpenAI objavio GPT-4 u ožujku, pojedinci su u AI zajednici bili razočarani što OpenAI nije otkrio informacije o tome koji su podaci korišteni za treniranje modela, koliko je koštao i kako je stvoren.

Nema dostojne alternative

Ilya Sutskever, suosnivač i glavni znanstvenik OpenAI-ja, prethodno je za The Verge rekao da tvrtka nije podijelila ove informacije zbog konkurencije i sigurnosti.

– Cijeli OpenAI je radio zajedno kako bi ovo proizveli i mnogo je tvrtki koje žele raditi istu stvar tako da s konkurentske strane ovo možete vidjeti kao sazrijevanje polja – rekao je Sutskever.

Iako je Altman zabrinut kako će Zakon o umjetnoj inteligenciji utjecati na prisutnost OpenAI-a u Europi, nedavno je pred američkim Senatu rekao da bi trebala postojati vladina agencija koja bi nadzirala projekte umjetne inteligencije koji rade ‘iznad određene razine sposobnosti‘.

Altman se zalaže da vladina agencija dodijeli licence tvrtkama s umjetnom inteligencijom i oduzme ih ako prekorače sigurnosna pravila.

Što će biti s ChatGPT-jem kada Europska unija donese ovaj zakon tek treba vidjeti, no sad se postavlja pravo pitanje tko će zamijeniti ChatGPT ako ga OpenAI ukloni s europskog tržišta.

Od dolaska chatbota na tržište mnogi su krenuli s razvojem svojih vlastitih varijanti, no nitko nije ni blizu popularnosti ChatGPT-a. Svakako je problem i što većina chatbota dolazi iz SAD-a, iako postoji nekoliko europskih i azijskih tvrtki koje se lansirale svoje chatbotove. Tu su definitivno najpopularniji turski chatbot Nova i indijski ChatSonic.

17. travanj 2024 21:58