Tehno
StoryEditor

Solarna tehnologija izvlači čistu pitku vodu iz zraka – 24 sata na dan

25. Prosinac 2022.

Na krovu zgrade u kojoj je ETH Zürich, švicarski federalni institut za tehnologiju, u stvarnim se uvjetima testira nova solarna tehnologija kojom se zrak pretvara u čistu, pitku vodu. Kako bi pomogli utažiti žeđ stanovništvu diljem svijeta, istraživači u Švicarskoj razvili su tehnologiju koja uspijeva prikupljati vodu iz zraka 24 sata na dan, svaki dan bez utroška energije, pa i pod žarkim suncem.

Uređaj koji su stvorili sastoji se od posebno obložene staklene ploče koja reflektira solarno zračenje i zrači vlastitu toplinu kroz atmosferu u svemir. Tako se hladi na 15 Celzijevih stupnjeva ispod temperature okoline, a na donjoj strani te ploče vodena se para iz zraka kondenzira u vodu. Proces je, kažu, jednak onom kad se kapljice vode zimi pojavljuju na loše izoliranim prozorima.

Testovi su pokazali da se s pomoću švicarske tehnologije može proizvesti najmanje dvostruko više vode po površini na dan od najboljih trenutačnih pasivnih tehnologija za pretvaranje zraka u vodu koje se temelje na folijama. No ključna joj je, kažu, prednost što može funkcionirati bez dodatne energije. Istraživači su, među ostalim, na donjoj strani stakla u svom kondenzatoru primijenili i novi, iznimno vodoodbojni premaz. Zahvaljujući njemu kondenzirana se voda digne i otječe sama od sebe.

16. travanj 2024 06:00