Tehno
StoryEditor

Spotify preuzeo AI tvrtku Sonantic koja je glumcu Val Kilmeru vratila glas

17. Lipanj 2022.

Sonantic se bavi razvojem AI tehnologije koja, među ostalim, rekreira realistične glasove iz teksta

Da je u tijeku konsolidacija na tržištu high-techa, potvrđuje i posljednja akvizicija streaming diva, Spotify. Taj je vodeći, globalni igrač u svijetu glazbenog streaminga preuzeo kompaniju Sonantic koja se bavi razvojem glasova, odnosno AI tehnologije koja, među ostalim, rekreira realistične glasove iz teksta.

Budući da Spotify nastoji biti korak ispred svog glavnog konkurenta Apple Musica, ne čudi što su ovu tehnologiju budućnosti odlučili uključiti u svoj portfelj. Ili, kako je u priopćenju za medije izjavio jedan od direktora u Spotifyiju, Ziad Sultan, u kompaniji su uzbuđeni u vezi potencijala Sonanticove AI tehnologije te su sigurni da će korisnicima uspjeti ponuditi potpuno nova iskustva i angažirati ih na još osobniji način. 

Budućnost je AI

Iz Sonantica su pak izjavili da vjeruju u snagu glasa (i zvuka) i njegovu sposobnost da izgradi dublju povezanost sa slušateljima diljem svijeta te su uvjereni da će, sad kad su dio najveće svjetske audio-platforme, biti bolji nego ikad. Ranije ove godine, Apple Music je također investirao u umjetnu inteligenciju preuzevši AI music, tehnologiju koja omogućava korisnicima da kreiraju pjesme koristeći tu specijalnu tehnologiju.

Nije poznato po kojim su iznosima Apple ni Spotify preuzeli te kompanije, ali je jasno da će glazbena industrija budućnosti biti ozbiljno povezana s razvojem AI tehnologije. Inače, britanski je Sonantic u svjetske medije dospio nakon što su glumcu oboljelom od raka grla, Val Kilmeru, uspjeli vratiti glas. Uz pomoć specijalnog softvera i arhivskih snimki glumca, umjetna je inteligencija uspjela rekreirati njegov glas i to na najrealističniji način dosad.

26. travanj 2024 02:07