Tehno
StoryEditor

Stvaranje digitalnog okruženja bez srama

03. Svibanj 2022.
foto Shutterstock

Dok najpopularnije društvene mreže svojim korisnicima omogućavaju uređivanje fotografija i predstavljanje filtrirane slike sebe društvu, sve popularnija je aplikacija za dijeljenje fotografija BeReal koja, kako joj i ime glasi, zahtjeva stvarnu sliku korisnika i onemogućuje dodavanje filtera.

Aplikacija osnovana u prosincu 2019. godine globalnu je prepoznatljivost doživjela proteklih nekoliko mjeseci pa joj je se tako u prva tri mjeseca ove godine broj korisnika, prema podacima Apptopie, povećao za 315 posto.

Namijenjena tzv. Generaciji Z ova aplikacija svojim korisnicima omogućuje dijeljenje samo jedne fotografije dnevno kako bi svojim prijateljima pokazali što točno rade u određenom trenutku.

Nakon preuzimanja aplikacije, korisnici jednom dnevno dobivaju obavijesti za dijeljenje neuređene fotografije sebe i svoje okoline u roku od dvije minute koristeći prednju i zadnju kameru telefona. Kako bi se spriječilo planiranje aktivnosti i namještanje fotografija, obavijesti dolaze u različito doba dana, a cijela ideja leži u kreiranju digitalnog okruženja bez srama i prikazivanju „stvarnog tebe“. 

Dok Instagramom i TikTokom vladaju influenceri što može utjecati na manjak samopouzdanja kod mlađih generacija, BeReal je direktna suprotnost te uklanja pritisak da svaka fotografija mora biti savršena i briše površnost sa svoje platforme.

Sličnu aplikaciju pod nazivom Dispo razvio je i David Dobrik koja svoje korisnike vraća u doba korištenja jednokratnih kamera, a naglasak je također na fotografijama bez uređivanja i bez opisa. Dispo dopušta fotografiranje više puta no fotografijama, baš kao i jednokratnim kamerama, treba vremena za razvijanje te ih se može vidjeti tek sljedeći dan.

Trend uklanjanja lažnih predodžbi zaživio je i u Hrvatskoj te se prošle godine pojavila aplikacija za upoznavanje, Hangoo, koja svojim korisnicima nudi mogućnost socijalizacije putem avatara i glasa u svrhu uklanjanja površnosti i okruženja gdje ljudi sude po fotografijama, a ne po vrijednostima i stavovima.

25. travanj 2024 19:42