Tehno
StoryEditor

Sutra počinje CES, evo što nas očekuje na najvećem sajmu potrošačke elektronike

04. Siječanj 2023.

Nakon što se protekle dvije godine održavao u virtualnom okruženju, najveći sajam potrošačke elektronike CES, se ponovno vraća u Las Vegas u živo. Sajam počinje 5. a traje do 8 siječnja, a organizatori očekuju oko 100 tisuća posjetitelja. Iako se ne očekuje sva raskoš koja je krasila ovaj sajam prije pandemije, domaćin se ipak nada da će se s ovom godinom ponovno vratiti na stare staze.

Što očekivati od ovogodišnjeg CES

Unatoč zabrinjavajućoj  ekonomiji i prošlogodišnjim velikim neuspjesima (sjećate se NFT-ova?), najave inovativnog hardvera i dalje će izazivati potrese u izložbenim prostorima. Od kohezivnog razvoja u kategoriji pametnih domova do osebujnog dizajna za električna vozila, evo što možete očekivati na CES-u 2023.

Pametni i povezani

Već se dulje vremena priča o pametnim domovima i svim gadgetima koje takav dom treba i mora koristiti. Međutim, od samog početka te priče bilo je potrebno povezati sve te uređaje, od različitih proizvođača, da rade zajedno, što sve od sada nije bio slučaj. Međutim, pojavio se Matter, novi protokol Connectivity Standards Alliancea, koji omogućuj upravo besprijekornu interoperabilnost između pametnih kućnih uređaja Applea, Amazona, Googlea, Samsunga i drugih proizvođača Prijašnja fragmentacija kočila je cjelokupno iskustvo pametnog doma, posebno za potrošače koji su željeli kombinirati i uskladiti gadgete. Matter  je lansiran prošle godine u studenom a već sad gotovo 300 proizvoda već ima taj certifikat a očekuje se da će nakon CES-a ta brojka još i porasti.  Svjetla, brave i termostati neke su od trenutno podržanih kategorija a tvrtka radi na proširenju kompatibilnosti za dodatne pametne kućne uređaje poput kamera,kućanskih  uređaja i detektora dima. Matter također podiže ljestvicu sigurnosti, koristeći blockchain za provjeru valjanosti i pohranjivanje vjerodajnica na kućnoj mreži, šifriranje poruka (naredbi) između uređaja i omogućavanje lokalne kontrole (bez oblaka).

Otriježnjene u metaverzumu

Na prošlogodišnjem CES-u primarni fokus bili su planovi za utopijski metaverzum u kojem bi potrošači živjeli, radili i igrali se kao nikada prije. Iako nije u potpunosti odbačen, neupitno uzbuđenje oko koncepta je nestalo zbog izgubljenih milijardi dolara, sporog prihvaćanja od strane potrošača i turbulentnih makroekonomskih čimbenika. Iako je rasprava o metaverzumu prigušena, možete očekivati nastavak hardverskih inovacija za uređaje virtualne, proširene i mješovite stvarnosti.

Moćna i čudna električna vozila

Tijekom CES-a 2023. možete računati na to da ćete vidjeti mnogo električnih vozila koja ne odgovaraju estetici tipičnog automobila.

-Budući da električna vozila nemaju spremnike za plin ili tradicionalne pogonske sklopove, i budući da se njihovi paketi baterija mogu ravno oblikovati, unutarnji podovi nemaju sve neravnine ili grbe s kojima se suočavamo desetljećima. To oslobađa dizajnere da razmišljaju o interijeru na nove načine, od konfiguracije sjedala do sustava za zabavu - piše Weird. Iako neobičnije ideje neće biti dostupne u skorije vrijeme kod vašeg lokalnog zastupnika, konceptni automobili pružaju mali uvid u ono što bi moglo biti na cestama za pet ili deset godina.

Zasićenost održivosti

Bilo da se radi o kućištima za pametne telefone izrađenima od recikliranih materijala ili daljinskim upravljačima za TV koji ne trebaju baterije, tvrtke će nastaviti preispitivati svoje proizvodne procese kako bi zadovoljile sve veću potražnju potrošača za održivom robom. Sve više tvrtki na svojim proizvodima ističe da su napravljeni ili da koriste reciklirani i održivi materijal što je čini se put kojim su krenuli gotovo svi. 

Izobilje gadgeta

Naravno, CES će ove godine uključiti i gomilu najava novih proizvoda, od bežičnog TV-a koji koristi vakuumsko usisavanje za lijepljenje na zid do prijenosnih računala za igranje koja su samo mrvicu veća nego inače. Očekuje se da će tvrtke lansirati uređaje za praćenje zdravlja posebno napravljene za žene koje su  ‘plodne, trudne ili nakon poroda‘.

27. travanj 2024 03:22