Tehno
StoryEditor

Tehnološki divovi na aparatima: Prošle godine u sektoru otpušteno više od 150 tisuća ljudi

19. Siječanj 2023.
dobio otkaz

Microsoft će ukinuti 10.000 radnih mjesta u najnovijem krugu otpuštanja koji će pogoditi tehnološku industriju. To bi moglo utjecati na čak pet posto njihove globalne radne snage i koštat će poslovanje 1,2 milijarde dolara u otpremninama i troškovima reorganizacije.

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella rekao je da, iako je potrošnja korisnika porasla tijekom Covida-19, ljudi su sada počeli s opreznije raspolagati svojim budžetima. Dodao je da će tvrtka nastaviti zapošljavati u ključnim područjima u nadolazećim danima, objavio je Financial Times.

U dopisu zaposlenicima, Nadella je kazao da je većina svijeta u recesiji ili je očekuje, dok se ‘u isto vrijeme rađa sljedeći veliki val u IT sektoru, ali s napretkom u umjetnoj inteligenciji‘. Podsjećamo, Microsoft razmatra ulaganje više milijardi dolara u tvrtku za umjetnu inteligenciju OpenAI, proizvođača ChatGPT-a.

Nisu jedini u gabuli 

Nismo morali dugo čekati na sljedeći krug otpuštanja iz tehnološkog sektora. Microsoftova priča možda je najnovija, ali sigurno neće biti posljednja s obzirom da divovi nastoje stegnuti remen nakon procvata pandemije, kada su blokade njima išle u korist iz logičnih razloga. 

Ipak, samo zato što je pandemija ‘iza nas‘, to ne znači da cijeli sektor stagnira. Izvješća sugeriraju da Microsoft razmatra ulaganje od deset milijardi dolara u tvrtku koja stoji iza ChatGPT-a, najpopularnijeg chatbota na svijetu koji je osvojio milijune korisnika u par tjedana svojeg postojanja.

Ne smijemo zaboraviti ni Microsoftovu predloženu akviziciju Activision Blizzarda, koja bi u njihov veliki asortiman donijela cijeli novi svijet najpopularnijih igara na svijetu. Ipak, to očito nije dovoljno za utjehu tisuće zaposlenika koji će se suočiti s otpuštanjem u prvim danima 2023. godine. 

Stotine tehnoloških tvrtki, uključujući neka od najvećih imena u sektoru kao što su Amazon i Meta, najavile su otpuštanja posljednjih tjedana. Početkom ove godine Amazon je objavio da planira ukinuti više od 18.000 radnih mjesta zbog ‘nesigurne ekonomije‘ i brzog zapošljavanja tijekom pandemije, a Salesforce deset posto od ukupno 80.000 zaposlenih.

Meta je još u studenom objavila da će otpustiti 13 posto svoje radne snage, dakle ukupno 11.000 zaposlenika.

Kad je cijeli svijet bio zatvoren, industrija je cvjetala 

Kao što je slučaj i kod drugih tehnoloških kompanija, Microsoftovo je poslovanje procvjetalo tijekom pandemije, uglavnom potaknuto povećanjem rada na daljinu i drugih online aktivnosti. Njihova radna snaga porasla je za otprilike 40.000 zaposlenika između lipnja 2021. i lipnja 2022., kada su izvijestili da imaju oko 221.000 stalno zaposlenih, uključujući 99.000 izvan SAD-a.

Kako je poslovanje usporilo prošle godine, tvrtka je krenula u niz otpuštanja radnih mjesta, a očekuje se da će posljednjih 10.000 otkaza biti ‘odrađeno‘ do kraja trećeg kvartala 2023. U dopisu zaposlenicima stoji da će dio osoblja biti odmah obaviješten.

Nadella je obećao da će se ‘prema našim ljudima odnositi s dostojanstvom i poštovanjem‘ te da će djelovati transparentno. Više od 1.000 tehnoloških tvrtki otpustilo je nevjerojatnih 154.336 zaposlenika samo u 2022., prema stranici Layoffs.fyi koji prati otpuštanja.

Ove godine, uključujući najnovije gubitke Microsofta, stranica kaže da je 26.061 zaposlenika u tehnološkom sektoru već otpušteno.

26. travanj 2024 02:11