Tehno
StoryEditor

U pandemiji na vrhu, sada na dnu - Tehnološke tvrtke masovno otpuštaju i tome se ne nazire kraj

09. Studeni 2022.

Tehnološki sektor trenutno se suočava s masovnim otpuštanjem, a najnovije vijesti su stigle iz Mete koja je, prvi puta u svojoj 18-godišnjoj povijesti, najavila otpuštanje 13 posto svoje radne snage, odnosno više od 11 tisuća radnika. 

‒ Želim preuzeti odgovornost za ove odluke i za to kako smo došli ovdje. Znam da je ovo teško za sve, a posebno mi je žao zbog onih koji su pogođeni ‒ napisao je  izvršni direktor Mark Zuckerberg u poruci djelatnicima, upozoravajući i na pad prihoda od oglašavanja u razdoblju posustajanja gospodarske aktivnosti. 

Kompanija je objavila da će otpuštenim radnicima isplatiti otpremnine u visini 16 tjedana osnovne plaće, kao i  dva dodatna tjedna za svaku godinu radnog staža i preostalo plaćeno slobodno vrijeme. Također će pokrivati troškove zdravstvene skrbi sljedećih šest mjeseci.

Pad nakon pandemije

Procvat u vrijeme pandemije splasnuo je u ovoj godini i poništio optimistične prognoze za ovu godinu koja je donijela najvišu inflaciju u više desetljeća i ubrzano podizanje kamatnih stopa.

Vijest iz matične tvrtke Facebooka i YouTubea uslijedila je nakon što je Elon Musk otpustio gotovo pola zaposlenika Twittera uključujući i članove upravnog odbora nakon što stupio na poziciju prvog čovjeka Twittera kupivši ga za 44 milijarde dolara.

No nisu oni jedini koji su u posljednje vrijeme otpustili ili zaustavili zapošljavanje zbog loše ekonomske situacije u svijetu.

Najveća internetska trgovina Amazon ranije je ovog mjeseca najavila zaustavljanje zapošljavanja jer je gospodarstvo ‘u nesigurnoj poziciji‘.

‒ Predviđamo da ćemo ovu stanku u zapošljavanju zadržati sljedećih nekoliko mjeseci no nastavit ćemo pratiti što se događa u gospodarstvu i poslovanju ‒  rekla je Beth Galetti, izvršna direktorica Amazona zadužena za ljudske resurse, u bilješci objavljenoj interno i na blogu tvrtke.

Amazon je naglasio pak da bi rast prihoda u ovom tromjesečju mogao utjecati na najsporiji tempo u dva desetljeća, pogotovo zato što uskoro počinje sezona blagdanske kupnje. Nakon što je udvostručio svoju radnu snagu u 2020. i 2021. godini, internetski div se smanjio od početka ove godine.

Velik utjecaj gospodarskih trzavica

Tehnološke tvrtke bile su predvodnice američkog gospodarstva u proteklom desetljeću, podižući tržište dionica tijekom najgorih dana pandemije koronavirusa. No posljednjih su tjedana mnoge velike tvrtke izvijestile o financijskim rezultatima koji sugeriraju da osjećaju utjecaj globalnih gospodarskih trzavica, skokovite inflacije i rastućih kamatnih stopa.

Microsoft je također najavio da bi zapošljavanja tijekom tekućeg tromjesečja ‘trebala biti minimalna‘ no prema pisanju stranih medija i oni su nedavno otpuštali zaposlenike. Iako se ne zna točan broj otpuštenih djelatnika tehnološkog diva, procjenjuje se da je brojka ipak niža od 1000 zaposlenika.

Stripe je također najavio smanjenje 14 posto svoje radne snage, odnosno bez posla ostaje otprilike 1120 od ukupno osam tisuća zaposlenika. Tvrtka za online financijske usluge, prema riječima izvršnog direktora Patricka Collisona, se bori s ‘tvrdoglavom inflacijom, energetskim šokovima, višim kamatama te smanjenim proračunima za ulaganja‘, nakon što su prerano ‘pretjerano zapošljavali‘ kao i ‘podcijenili i vjerojatnost i učinak šireg usporavanja‘.

Nadalje, američka softverska tvrtka Salesforce koja posluje diljem svijeta planira otpustiti oko 2500 zaposlenika, odnosno oko 3,5 posto svoje radne snage nakon što su već otpustili nešto manje od tisuću zaposlenika.

No masovnim otpuštanjem nije zahvaćen samo tehnološki sektor. Tvrtka Phillips planira otpustiti oko 4000 zaposlenika, točnije nešto više od pet posto svoje radne snage, zbog sve lošije makroekonomske situacije. Otpuštanja su najavljena i u financijskoj tvrtki Morgan Stanley, a dio svoje radne snage otpustili su i Goldman Sachs te Deutsche Bank.

26. travanj 2024 03:59