Tehno
StoryEditor

Kibernetički kriminal: U protekloj godini zabilježen veliki porast phishing i scam incidenata

02. Veljača 2024.
Phishing poruke
Broj računalno-sigurnosnih incidenata u 2023. u blagom je padu. Vodeći tipovi incidenata su phishing i scam, a najveći broj incidenata zabilježen je siječnju, ožujku i kolovozu

U 2023. godini Nacionalni CERT zaprimio je i obradio 1236 računalno-sigurnosnih incidenata odnosno 4,63 posto manje u odnosu na prošlu godinu. Najučestaliji su phishing i scam incidenti, dok najveći porast od čak 263 posto bilježe incidenti tipa sustav zaražen zlonamjernim kôdom što označava uspješno ostvarenu kompromitaciju i  zaraženost uređaja zlonamjernim kôdom.

Prema trendu kretanja tipova incidenata vidljivo je kako je veći dio kategorija u padu, što znači da se napadači sve više okreću prema financijski isplativim vrstama kibernetičkog kriminaliteta.

Nacionalni CERT primao je i statistički obrađivao podatke i o botovima na računalima krajnjih korisnika. Značajno se povećao broj registriranih zaraženih računala u Hrvatskoj. Zbroj zabilježenih botova iznosi 138.676, što je povećanje od 201,3 posto u odnosu na 2022. godinu. Srednja vrijednost broja botova po danu za 2023. godinu iznosila je oko 800.

image

kibernetički incidenti

foto

- Promjena poretka vodećih tipova računalno-sigurnosnih incidenata pokazatelj je sve većeg usmjeravanja napadača na ostvarivanje financijske koristi. Nove tehnike napada i sofisticiranije kampanje poput korištenja QR kôda i relevantnih informacija poslužile su za bolje ciljanje i vjerodostojnije iskorištavanje građana poput povrata poreza, subvencija za troškove stanovanja ili prelaska na euro. Napadači vješto prikupljaju javno dostupne informacije i manipuliraju korisnike kako bi ostvarili financijsku korist. Raste potreba, ali i interes javnosti za većim angažmanom svih dionika u aktivnostima podizanja razine svijesti i edukacije korisnika o kibernetičkoj sigurnosti te važnosti zaštite i brige o osobnim podacima. Nacionalni CERT je u 2023. godini ostvario značajne pomake na području nacionalne i međunarodne suradnje, medijske prisutnosti, daljnjeg usavršavanja djelatnika te na području povećanja razine spremnosti na odgovor na sve složenije sigurnosne izazove. Najavljujemo nove usluge za zaštitu naših građana od kibernetičkih prijetnji -  izjavila je Nataša Glavor, pomoćnica ravnatelja CARNET-a za Sektor Nacionalni CERT.

Tijekom 2023. Nacionalni CERT sudjelovao je u radu nacionalnih i međunarodnih tijela kojima je cilj povećanje kibernetičke sigurnosti te u međunarodnim vježbama - CyberSOPEx uz koordinaciju ENISE - Agencije Europske unije za kibernetičku sigurnost te NATO-ovoj vježbi Cyber Coalition 2023. Kao nacionalni koordinator provedbe europske kampanje za podizanje svijesti javnosti o kibernetičkoj sigurnosti u okviru obilježavanja Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti organizirano je četvrto izdanje hrvatskog CTF natjecanja za učenike srednjih škola u kojemu je sudjelovalo 315 učenika iz 40 srednjih škola. Tijekom godine, održan je i niz edukacija i predavanja za učenike, nastavnike, studente te stručnjake iz područja kibernetičke sigurnosti.

02. ožujak 2024 03:32