Tehno
StoryEditor

U ZICER-ovim akceleratorima dosad se razvijalo 120 startupa

15. Srpanj 2024.
Zagrebacki inovacijski centar, ZICERfoto Zicer

Da bi se iz dobre ideje razvio dobar proizvod ili dobra usluga, potreban je cijeli niz poduzetničkih vještina, koje se daju naučiti. Ista je stvar i sa startupima, dobra ideja ne znači uvijek i dobar proizvod, pa je potrebno ulagati u razna znanja kako bi se osnivači naučili reagirati na tržišne okolnosti, a jedan takav akceleracijski program nudi zagrebački ZICER. Riječ je o Startup Factoryju, prvom hrvatskom startup akceleratoru i višestruko nagrađivanom programu kroz koji je, kako ističe Frane Šesnić, direktor ZICER-a, tijekom posljednjih osam godina za tržište pripremljeno točno 114 razvojnih timova i startupova. Upravo je u tijeku provedba 9. ciklusa ovoga programa u čijem je finalu 12 timova koji razvijaju tehnološka rješenja iz različitih područja – od medicine i robotike do sigurnosti i ekologije.

Svi oni u ZICER-u dobivaju cjelovitu podršku koja se sastoji od radionica, predavanja i mentoriranja. Znanja koja se mogu ovdje dobiti primjenjiva su i u pravilu dolaze od stručnjaka iz različitih područja, od prava i financija pa sve do marketinga, koji su imali ili imaju svoje uspješne, ali i manje uspješne, startupove.

- Kroz dijeljenje znanja te niz praktičnih radionica sudionicima omogućujemo ubrzan razvoj te pomoć u validaciji, izlasku na tržište te pristupanju prvim kupcima i ulagačima. Nakon završetka programa oni su opremljeni znanjima o razvoju ideje, razvoju poslovanja, izradi poslovnog plana, financijama te pravnim pitanjima. Naši akceleracijski programi zahtijevaju dosljedan rad i predani angažman, i zahvaljujući tome rezultati ne izostaju. Uz znanje, sudionici naši programa dobivaju i infrastrukturu te promocijsku podršku, povezujemo ih s potencijalnim partnerima, investitorima i našom vibrantnom zajednicom kroz koju se svi međusobno potiču na putu do uspjeha - ističe Šesnić i dodaje da je, naravno, i financijska pomoć bitna, ona je često i najveći motivator za prijavu na njihove programe, no na kraju uvijek se dođe do toga da su stečena znanja, poznanstva i iskustva važnija za uspjeh od same financijske potpore.

image

Frane Šesnić,
direktor Zagrebačkog investicijskog centra

foto

ZICER i sam prati promjene na tržištu, te proširuje svoje programe, a  nakon što su lani uspješno pokrenuli Global Growth akcelerator koji startupovima pomaže u širenju na strana tržišta, ove su godine pokrenuli Tech Transfer akceleracijski program namijenjen razvojnim timovima i startupovima koji razvijaju visokotehnološko rješenje čiji su projekti potekli iz znanstvenog ili sveučilišnog istraživanja kako bi im pomogli u komercijalizaciji njihovih znanstvenih dostignuća.

Na upit kakvi startupovi najbolje trenutno uspijevaju, Šesnić je rekao kako su to oni koji brzo i precizno implementacijom visokih tehnologija daju rješenja konkretnih problema posebice iz područja medicine, energetike, održivosti, biotecha, transporta, logistike, turizma i kibernetičke sigurnosti. Što se tiče startupova koji se razvijaju uz ZICER-ovu podršku, najbolje rezultate postižu oni koji razvijaju rješenja iz područja IOT-a, robotike i aditivnih tehnologija uz naglasak da su, sukladno trendovima, najperspektivniji oni koji u svoja rješenja implementiraju umjetnu inteligenciju.

- Najteže je stvarati nove trendove, to zahtjeva velik inicijalni angažman, ali daje i konkurentsku prednost. Zato i praćenje trendova, kontinuirani razvoj i unapređenje proizvoda/usluge u skladu s potrebama s tržišta i težnja izvrsnosti je zajednički nazivnik koji ih sve karakterizira - zaključio je Šesnić.

08. rujan 2024 01:21