Tehno
StoryEditor

Ulaganja u umjetnu inteligenciju u 2021. porasla na 93,5 milijarde dolara

22. Ožujak 2022.
ulaganja u umjetnu inteligenciju

Stanfordov institut za umjetnu inteligenciju  objavio je izvješće u kojem su navedeni svi glavni pomaci u industriji, ali i mane koje se pojavljuju sa sve većom implementacijom i korištenjem sustava umjetne inteligencije. Ovo je peta godina kako Stanford objavljuje svoj izvještaj a ove godine je posebna pozornost usmjerena prema istraživanju i razvoju, tehničkoj izvedbi, tehničkoj etici umjetne inteligencije, gospodarstvu i obrazovanju te politici i upravljanju.

- Ovogodišnje izvješće pokazuje da se sustavi umjetne inteligencije počinju široko primjenjivati u gospodarstvu, ali u isto vrijeme kada se implementiraju, etička pitanja povezana s umjetnom inteligencijom postaju sve veća. Ovo je povezano sa širokom globalizacijom i industrijalizacijom umjetne inteligencije – navode autori u izvješću.

Trendovi financiranja

Ovogodišnje izdanje Indeksa umjetne inteligencije pokazuje da su privatna ulaganja u umjetnu inteligenciju porasla dok se koncentracija ulaganja intenzivirala. Privatna ulaganja u umjetnu inteligenciju su  u 2021. iznosila oko 93,5 milijardi dolara, što je više nego dvostruko više od ukupnih privatnih ulaganja u 2020., dok je broj novo financiranih tvrtki povezanih s umjetnom inteligencijom nastavio padati - s 1051 tvrtke u 2019. i 762 tvrtke u 2020. na 746 tvrtki u 2021. U 2020. bila su četiri kruga financiranja vrijedna 500 milijuna dolara u odnosu na petnaest u 2021.

- Među tvrtkama koje su otkrile iznos financiranja, broj rundi financiranja umjetnom inteligencijom u rasponu od 100 milijuna do 500 milijuna dolara više se nego udvostručio u 2021. u odnosu na 2020., dok se krugovi financiranja između 50 i 100 milijuna dolara također više nego udvostručili. U 2020. bila su samo četiri kruga financiranja vrijedna 500 milijuna dolara ili više, u  2021. taj je broj porastao na 15. Tvrtke su privukle znatno veća ulaganja u 2021., budući da je prosječna veličina privatnog ulaganja u 2021. bila 81,1 posto veća nego u 2020. godini – navodi se u izvješću.

Podaci  Indeksa umjetne inteligencije za 2022. usklađeni su s nedavnim izvješćem konzultantske tvrtke Forrester, u kojem je veličina tržišta umjetne inteligencije niža nego što su mnogi analitičari prethodno procijenili. Prema Forresteru, budući da se umjetna inteligencija sve više smatra ključnom, velike tehnološke tvrtke će dodavati umjetnu inteligenciju u svoje portfelje proizvoda pa će UI startupi izgubiti tržišni dio i mogli bi postati velika meta akvizicija. Naprimjer, prošle je godine PayPal kupio startup Paidy koji se bavi umjetnom inteligencijom i plaćanjem za 2,7 milijardi dolara, dok je Microsoft kupio tvrtku za prepoznavanje glasova Nuance za gotovo 20 milijardi dolara.

Kao što pokazuje Indeks umjetne inteligencije za 2022., tvrtke specijalizirane za upravljanje podacima, obradu i cloud tehnologije bile su meta najvećih ulaganja u 2021. a slijede ih medicinski i fintech startupi.

Smanjenje troškova obuke

Ovogodišnji indeks umjetne inteligencije odbacuje  ideju da sustavi umjetne inteligencije ostaju skupi za obuku. Autori sa Stanforda su otkrili da se trošak obuke osnovnog modela UI-ja klasifikacije slika smanjio za 63,6 posto, dok se vrijeme obuke za AI sustave poboljšalo za 96,3 posto. 

Izvješće nije prvo u kojem se tvrdi da se troškovi za određene razvojne zadatke umjetne inteligencije smanjuju, djelomično zahvaljujući poboljšanju hardverskih i arhitektonskih pristupa dizajnu. Istraživanje OpenAI iz 2020. pokazalo je da se od 2012. količina računanja potrebna za treniranje modela za istu izvedbu u klasificiranju slika u popularnom mjerilu - ImageNet - smanjuje za faktor, dva svakih 16 mjeseci. Međutim, mnogi najsuvremeniji sustavi umjetne inteligencije ostaju preskupi za sve osim za najbolje financirane laboratorije i tvrtke za obuku, a još manje za implementaciju u proizvodnji.

19. travanj 2024 00:02