Tehno
StoryEditor

Zasad samo za odabrane: Vrući AI alati za veću produktivnost

24. Lipanj 2023.
U moru novih aplikacija i ponuda razvijenih generativnom umjetnom inteligencijom, pa i besplatnim AI kodiranjem, ipak se izdvajaju neki alati s pomoću kojih AI već olakšava posao odabranim korisnicima, integriran je u poslovne procese, povezuje i obrađuje, recimo, e-poštu i dokumente sa sustavima za korisničku podršku… Možda će još tko zaboraviti, primjerice, postotni račun kad se napokon integrira i u sve ekselice

Kad je potkraj prošle godine progovorio sveznajući ChatGPT, tvrtkama je svanulo. I dok se diljem svijeta znatiželjan puk zabavljao postavljajući bizarna pitanja tom najnovijem postignuću umjetne inteligencije (AI), a ChatGPT se, primjerice, trudio u pjesmi koju je napisao o mački Maši objasniti kako ona nije zločesta, nego samo želi biti prihvaćena, tvrtke su se bavile njegovim golemim potencijalom za povećanje radne produktivnosti.

Istodobno su radnici koji ponešto znaju o snazi tehnologije i utjecaju umjetne inteligencije na preobrazbu društva doživjeli ChatGPT kao opasnu konkurenciju na tržištu rada koja bi uskoro mogla desetkovati ljudska radna mjesta u mnogim zanimanjima i djelatnostima.

Microsoftov kopilot

Iako zasad generativni AI alati koji mogu pristupiti e-pošti, CRM-ovima i dokumentima služe kao pomoćnici zaposlenicima, pitanje je kad će u nekim djelatnostima preuzeti i glavnu ulogu.

Zahvaljujući velikim jezičnim modelima moćni alati mogu sažeti i objasniti tekst, sastavljati elektroničke poruke i bilješke sa sastanaka, stvarati dnevni red te čak analizirati podatke iz proračunskih tablica. Takve alate, kojih ima sve više, stvaraju i posjeduju najveće tehnološke tvrtke, ali i sve više startupova razvija takve aplikacije ciljano za neke djelatnosti, poput marketinga, odvjetništva, osiguranja…

No zasad su u području generativnih AI alata dominantne najveće svjetske tehnološke kompanije Microsoft i Google, a teško je povjerovati da bi im neki startup, koliko god njegov proizvod inovativan bio, mogao konkurirati. Microsoft je u partnerstvu s kompanijom OpenAI stvorio AI Copilot, koji se pojednostavnjeno može upotrebljavati za pisanje kodova; nalazi se i u Windowsima (Windows 11).

Nije namijenjen samo developerima i softverašima nego i ostalima, no zasad je dostupan samo poslovnim korisnicima s pozivnicom. Microsoft 365 Copilot koristi se velikim jezičnim modelima za automatizaciju zadataka u sklopu lepeze radnih aplikacija Word, Excel, PowerPoint, Outlook i Teams. Uz Copilot, korisnicima je na raspolaganju generativna umjetna inteligencija za izradu nacrta teksta u Wordu, projekcije u PowerPointu i analizu podataka u Excelu za izradu dijagrama i grafikona. U Outlooku Copilot može sastavljati e-poruke, a u Teamsu sažetke sastanaka u stvarnom vremenu, što je od velike pomoći onima koji su propustili dio sastanka jer će im taj alat servirati potrebne informacije.

Međutim, problem je što Copilot kao i ostali takvi alati još nije masovno dostupan; dostupan je samo tvrtkama u sklopu programa pregleda koji se plaća, a i u tom slučaju samo uz pozivnicu. Iako je Microsoft najavio da će omogućiti veći pristup, još se ne zna kad će se to uistinu dogoditi.

Za Microsoftom ne zaostaje ni Google, koji je pripremio zbirku alata Duet AI za svoje aplikacije Workspace. Primjerice, ako korisnici Gmaila kliknu na ikonu ‘pomozi mi pisati‘, alat će im skicirati plan za posao koji trebaju obaviti.

Iz Googleova laboratorija

Duet AI u Gmailu može razumjeti sadržaj primljene elektroničke poruke i smisliti kratak, jasan i uopćen odgovor. Osim toga, Google Slides posjeduje alat za generiranje slika koji omogućava stvaranje vizualnih kadrova na temelju teksta, poput ‘žene koja se smije salati‘ za prezentaciju o povijesti žena u memovima u Googleovim tablicama.

Duet AI također može automatski organizirati podatke unutar proračunskih tablica i dizajnirati prilagođeni plan za upravljanje projektima s upitom na određenu temu ili događaj. Zasad su alati Duet AI dostupni u okružju za testiranje pod nazivom Labs kojemu pristup imaju samo pouzdani testeri, no tko želi, može se prijaviti na listu čekanja i strpljivo čekati da Google omogući pristup većem broju korisnika.

Svoje pametne alate unaprijedio je i Zoom. Njegova zbirka Zoom IQ za videokonferencije sad zgotovi izvješće sa sastanka u stvarnom vremenu s pomoću OpenAI API-ja. Također može ‘razmišljati‘ o tekstnim upitima, sažeti razgovore iz chatova sa Zooma​, skicirati elektroničke poruke prema sadržaju tih razgovora i napisati dnevni red za buduće sastanke o određenoj temi.

Zoom IQ, chat za sastavljanje e-pošte s pomoću umjetne inteligencije i sažimanja sadržaja sastanaka, trebao bi uskoro biti dostupan pretplatnicima. Pisanje bez gramatičkih pogrešaka omogućava GrammarlyGO, aplikacija za gramatiku koja je nedavno ‘uslugu‘ proširila i na pravopis.

To je alat koji može napisati novi i urediti postojeći tekst te potaknuti korisnika na smišljanje novih ideja s pomoću jednostavnih upita. Aplikacija GrammarlyGO dostupna je i besplatna za korištenje, ali broj korisnika ograničen je na sto mjesečno. Od početka lipnja dostupan je i Grammarly Business, koji uključuje pisanje elektroničkih poruka i sažetak tekstova koji se može integrirati u Gmail i Slack.

Za odvjetnike ili umjesto pravnika

Nisu novi generativni AI alati zanimljivi samo tvrtkama nego i investitorima koji pomno prate što se događa novo u tome području na startup-sceni i ulažu u nove aplikacije. Primjerice, Spellbook, koji je razvio istoimenu aplikaciju za odvjetnike, dobio je investiciju od jedanaest milijuna dolara u prvoj rundi prikupljanja novca koju vodi Moxxie Ventures, u što je uključen i vlasnik pravne kompanije Westlaw Thomson Reuters.

Spellbookov alat odvjetnicima štedi vrijeme skraćujući analiziranje dokumenata i izradu planova pregovaranja o pravnim dokumentima te automatski sastavlja potencijalne izmjene u dokumentima. Spellbookova aplikacija vrlo je popularna među odvjetnicima i trenutačno se njome koristi šesto malih i srednjih odvjetničkih ureda u svijetu, za što plaćaju 180 dolara na mjesec. Istodobno je na listi čekanja trideset pet tisuća odvjetnika koji čekaju masovnu uporabu aplikacije.

Do prije godinu dana takvo što bilo je nezamislivo, ali danas se tvrtke poput DocuSigna, koje u arhivama imaju mnogo podataka, njima mogu koristiti u kombinaciji s uslugom ChatGPT-ja za stvaranje novih proizvoda. DocuSign već je najavio Agreement Summarization, svoj novi alat koji korisnicima omogućava učitavanje kompliciranih ugovora i objašnjenja jednostavnim jezikom.

Drugi je​ primjer​ Deel, startup za ljudske potencijale koji razvija generativnog AI pomoćnika sličnoga AI chatbotu, treniranoga na Deelovim globalnim podacima. Ta aplikacija može odgovoriti na pitanja usklađenosti jednako kao što bi odgovorio pravni stručnjak. Međutim, nijedan od tih novih alata zasad nije u stanju potpuno preuzeti posao odvjetnicima, ali u budućnosti bi, s obzirom na napredak umjetne inteligencije, mogli znatno preoblikovati pravnu djelatnost.

Masovna primjena

Jedna od prednosti korištenja tih alata jest to što trenutačno omogućava malim pravnim timovima natjecanje s velikim pravnim kompanijama za velike poslove. I ne samo to. Pretpostavlja da će generativni AI alati postati toliko privlačni investitorima u nove tehnologije da će oni ulaganjem potaknuti stvaranje novih modela odvjetničkih tvrtki s moderniziranim pravnim transakcijama koje će dopustiti običnim korisnicima pristup uslugama s pomoću osobnog računala.

Također će omogućiti onima koji nisu pravnici po struci stjecanje vlasničkog udjela u pravnim tvrtkama. Odvjetnici su zasad oduševljeni Spellbookovom aplikacijom jer im je upola skratila vrijeme potrebno za pregledavanje dokumenata i povećala učinkovitost.

Za nove generativne AI alate sve je više zainteresiran i sektor osiguranja. Primjerice, startup Sixfold, koji se koristi generativnom umjetnom inteligencijom za ubrzavanje procesa osiguranja, već je u prvoj rundi investiranja prikupio 6,5 milijuna dolara. Sixfoldovi klijenti mogu prenijeti vlastite priručnike o osiguranju i vlasničke podatke u njegov softver koji ih obrađuje i na temelju podataka daje preporuke dok se osiguravatelji bave novim prijavama i ugovorima za osiguranje.

Primjerice, Sixfoldova aplikacija prema podacima koje dobije o zanimanju osobe koja se želi osigurati može procijeniti koliko je posao koji obavlja rizičan te koliko bi joj trebalo naplatiti premiju osiguranja. Generativni AI alati polako ulaze i u zdravstvo i ostale djelatnosti. Iako su mogućnosti koje nude tvrtkama vrlo velike i poslodavci jedva čekaju da pristup tim alatima bude masovno dostupan, zabrinjava koliko će se njihova uporaba smanjiti potražnju za ljudskim radom i kako će u budućnosti utjecati na društvene procese. 

27. travanj 2024 10:18