Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Adrian Ježina (Telemach): Negativni inflatorni efekti na poslovanje najsnažnije će se osjetiti krajem 2022. i početkom 2023.

03. Listopad 2022.
Adrian Ježinafoto Saša Zinaja/Nfoto

Iako su pritisnuti teškim uvjetima poslovanja, predsjednici uprava i direktori najboljih hrvatskih tvrtki nadaju se da će se uspjeti izboriti s inflacijom, visokim cijenama energenata i sirovina, ali i sve skupljim radom. Pred nama je vrlo teško poslovno razdoblje, no vjeruju da će uspješno odoljeti svim izazovima. Da im nade nisu neutemeljene pokazuju i poslovni rezultati. U sklopu ankete za Liderovih 500 najboljih o budućnosti poslovanja Telemacha progovorio je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha

Prihodi Telemacha do kraja 2022. i u 2023. godini trebali bi rasti u svim ključnim segmentima poslovanja kao rezultat organskog rasta i akvizicije Optima Telekoma. Iako uslijed očekivanog rasta osobne potrošnje i BDP-a ne očekujemo pad u potrošnji telekomunikacijskih usluga, zbog rasta cijena energenata i povećanih troškova života, koncem godine očekujemo usporavanje rasta prihoda.

Telekomunikacijski sektor je zrela i stabilna grana gospodarstva čije usluge su uslijed sve intenzivnije digitalne transformacije gospodarstva i društva nužan dio poslovanja i života. Prihodi ukupnog telekomunikacijskog sektora su tako čak i u recesijskoj 2020. rasli 3,7 posto pa je izvjesno da će se taj rast nastaviti i u 2022. Profitabilnost sektora u 2022. će međutim definitivno biti nagrižena povećanim troškovima poslovanja uslijed rasta cijena energije i inflacije koje u kratkom roku nije moguće u potpunosti kompenzirati racionalizacijom poslovanja. U razdoblju pred nama očekujemo nastavak pozitivnih trendova i daljnji rast BDP-a, uz određeno usporavanje u odnosu na 2022. pod pritiskom inflatornih kretanja koji imaju sve snažniji negativni utjecaj na gospodarski rast.

Osim što smo na udaru poskupljenja sirovina i nestašica u dobavnim lancima, bilježimo i povećanje svih ostalih rashoda poslovanja uslijed općeg rasta cijena u zemlji, u prvom redu zbog ekstremnog povećanja troškova električne energije. Energetski troškovi su nam porasli za nekoliko puta, što pokušavamo amortizirati reorganizacijom poslovanja i optimizacijom internih procesa, uz sklapanje dugoročnijih ugovora o opskrbi električnom energijom, koji kratkoročno rasterećuju troškove poslovanja, međutim, produljuju trajanje razdoblja u kojem ćemo trpjeti negativne utjecaje trenutnog poremećaja na energetskom tržištu.

Očekujemo da će se negativni inflatorni efekti na poslovanje najsnažnije osjetiti tijekom zadnjeg kvartala 2022. i prvog kvartala 2023., pri čemu zaustavljanje inflatorne spirale u najvećoj mjeri ovisi o ishodu energetske krize te o mjeri u kojoj se povećanje cijena prelilo na povećanje troškova rada. Što je veće trajno povećanje troškova rada, izvjesnije je da će se trajanje spirale produljiti te da će trebati intenzivnije povećavati kamatne stope kako bi se rast cijena zaustavio. Globalna ekonomija u protekle se tri godine suočila s velikim brojem izazova koji su ostavili posljedice na okruženje u kojem djelujemo, kao i na našu kompaniju. To nas je učinilo spremnijima za razdoblje koje nam slijedi. Ubrzani razvoj i primjena novih tehnologija, koja je u velikoj mjeri pomogla i omogućila prilagodbu globalnim trendovima digitalizacije poslovanja, za nas predstavlja potencijal, a istovremeno i velik izazov.

26. travanj 2024 07:21