Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Afera ‘Twitter Files‘: Otkako je preuzeo tvrtku, Elon Musk redovno donosi teške političke odluke

06. Prosinac 2022.
Elon Musk, šef Twittera

Upravljanje platformama društvenih medija nije lak posao. Ako nam ne vjerujete, slobodno pitajte bivše zaposlenike Twittera čija je odluka da blokiraju priču New York Posta iz 2020. o Hunteru, sinu Joea Bidena nedavno preuzeta u tweetovima Substackovog pisca Matta Taibbija... Ili jednostavno pitajte Elona Muska, vlasnika Twittera, koji je hvalio Taibbijeve tweetove prepune screenshotova za koje se tvrdilo da pokazuju interne poruke tvrtke.

Unatoč njihovoj naplati kao dokazu povijesti političke pristranosti u tvrtki, zapisi su prikazivali ljude uhvaćene u zamku koja sada zarobljava i samog Muska. Sada je on taj koji mora donijeti teške odluke o tome što će dopustiti na Twitteru.

Upletenost politike u Twitter 

Niz tweetova, koje je Taibbi nazvao ‘Twitter Files‘ prikazuje direktore tvrtke koji moraju napraviti zahtjevan upravljački potez u vrlo nezgodnoj situaciji. Tada su se približavali predsjednički izbori, New York Post je izvijestio da prijenosno računalo koje pripada Hunteru Bidenu sadrži dokaze da je on neprimjereno pokušao posredovati na sastanku između poslovnog klijenta i njegova oca, dok je Joe Biden bio potpredsjednik SAD-a.

E-mailovi i poruke na screenshotovima koje je objavio Taibbi pokazuju ono što je jedan rukovoditelj nazvao ‘vihorom‘, s obzirom da su neki od Twitterovih službenika za sigurnost doveli u pitanje početnu odluku o blokiranju dijeljenja priče zbog kršenja politike platforme o distribuciji hakiranih materijala. Podsjećamo, porijeklo prijenosnog računala i pripadaju li sve datoteke na njemu uistinu Hunteru Bidenu ostaje nejasno.

Na screenshotovima prikazano je upozorenje jednog zaposlenika.

- Suočit ćemo se s teškim pitanjima o ovome ako nemamo neko čvrsto obrazloženje - napisao je.

Odvjetnik tvrtke smatrao je da je ‘razumno za Twitter pretpostaviti‘ da je materijal do kojeg su novine dospjele ukraden. Druge snimke zaslona pokazale su kako rukovoditelji Twittera traže savjete od demokratskog člana Kongresa i lobista tehnološke industrije.

Što je svijet saznao o Twitterovom postupanju s incidentom iz takozvanih Twitterovih datoteka? Ne puno. Nakon svega, Twitter je poništio svoju odluku dva dana kasnije, a tadašnji izvršni direktor Jack Dorsey rekao je da je odluka o moderiranju bila ‘pogrešna‘. Umjesto toga, ta je tema pružila otvorila vrata brojnim teorijama zavjere koje su se vrtjele oko priče o prijenosnim računalima, uključujući tvrdnju (koja nije potkrijepljena dokazima) da su vladini dužnosnici intervenirali kako bi zataškali priču o Postu.

Jedan je gazda 

Ipak, najistaknutija lekcija iz Taibbijeve teme može se primijeniti na samog Muska, koji je gotovo jednostrano odlučio donositi velike moderacijske odluke na Twitteru.

U posljednja dva tjedna Musk je ponovno aktivirao račun bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na temelju rezultata ankete na Twitteru i deblokirao niz drugih korisnika kojima je prethodno zabranjen pristup stranici zbog kršenja pravila o sadržaju. Musk je također zagovarao povratak Yea, repera ranije poznatog pod imenom Kanye West, čiji je račun bio ograničen u listopadu nakon što je Ye objavio antisemitski tweet. Podsjećamo, ograničeni računi i dalje se pojavljuju na platformi, ali korisnici ne mogu objavljivati ​​niti komunicirati s njima.

Ipak, Musk je nedavno najavio da će Ye ponovno biti suspendiran nakon što je na Twitteru objavio sliku svastike unutar Davidove zvijezde. Njegovo obrazloženje, koje su akademici i novinari prozvali nejasnim, bilo je da je objava bila kršenje pravila Twittera protiv poticanja na nasilje.

Poput zaposlenika Twittera koji su raspravljali o priči New York Posta 2020., Musk se našao u teškoj situaciji i činilo se da se osjeća pod pritiskom da donese pravu odluku. Također, baš kao i kod onih prošlih arbitara politike Twittera, radnja iza kulisa činila se pomalo zbrkanom.

Kanye i Musk se dopisivali 

Čini se da je tekstualna poruka koju je procurio Ye pokazala da Musk prvo izravno šalje poruke reperu, pokazujući da je voljan pružiti osobnu uslugu nekim prekršiteljima njegove politike moderiranja čak i ako zastupaju antisemitske stavove.

- Oprosti, ali otišao si predaleko. Ovo nije ljubav - rekao je Musk Yeu, prema fotografijama koje je  podijelio prije nego što mu je Twitter račun ponovno suspendiran.

- Tko te postavio za suca - odgovorio je Ye porukom.

Muskovi upravljački izazovi od sada će se samo komplicirati. Što dulje posjeduje stranicu, veća je vjerojatnost da će se suočiti sa sve većim političkim zavrzlamama. Također, nedavno istraživanje je pokazalo da je govor mržnje već postao vidljiviji na Twitteru otkad ga je Musk preuzeo.

Iz tvrtke nisu odgovorili na zahtjev za komentar o svojim zabranama poticanja na nasilje i načinu na koji će se provoditi pravila protiv prekršitelja. Twitter je raspustio svoj komunikacijski tim.

20. travanj 2024 01:07