Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Alkaloid u prvih šest mjeseci bilježi rast konsolidirane prodaje i neto dobiti

06. Kolovoz 2024.
Alkaloid Skopjefoto alkaloid.hr

Ukupna konsolidirana prodaja Alkaloida AD Skoplje u prvoj polovici 2024. godine dostigla je 153,9 milijuna eura, što je za 12,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Konsolidirana prodaja ostvarena na domaćem tržištu povećane su za 18 posto, a ukupan konsolidirani izvoz tvrtke povećan je za 10 posto. Od ukupne konsolidirane prodaje, 31 posto je ostvareno u S. Makedoniji, dok je, s druge strane, 69 posto ostvareno na inozemnim tržištima. Gledano po regijama, 27 posto je ostvareno u zemljama Jugoistočne Europe, 22 posto je ostvareno u zemljama Zapadne Europe (EU i EFTA), 19 posto je ostvareno u zemljama Istočne Europe (ZND, UKR..)..), a na ostalim tržištima je ostvareno 1 posto od ukupne konsolidirane prodaje.

Najveći rast na izvoznim tržištima, u odnosu na prošlu godinu, bilježe prodaje ostvarene u Velikoj Britaniji, u iznosu od 3,7 milijuna eura, koje su povećane za 3,5-puta; zatim u Jordanu, gdje su porasli za 3,4-puta, kao i u Gruziji, gdje su porasli za 3-puta. Slijede oni u Ukrajini (79 posto rasta), Čileu (78 posto rasta), Mađarskoj (64 posto rasta), Grčkoj (18 posto rasta), Hrvatskoj (15 posto rasta), Mongoliji (rast od 14 posto), u Albaniji(rast od 14 posto), Sloveniji (rast od 12 posto), Crna Gora (rast od 8 posto), u Bosni i Hercegovini (rast od 8 posto) itd.

Dominira framacija

Promatrano po grupama proizvoda, u strukturi ukupne konsolidirane prodaje najveći udio zauzimaju proizvodi iz segmenta farmacija, odnosno 91 posto, dok segment kemije, kozmetike i ljekovitog bilja sudjeluje s 9 posto. Od farmaceutskih proizvoda, veći udio u ukupnoj prodaji imaju antibiotici s 27 posto, OTC pripravci s 18 posto, kardiološki pripravci s 12 posto, neurološki pripravci s 12 posto ukupne konsolidirane prodaje itd.

U 2024. godini, u smjeru predanosti stalnoj modernizaciji i proširenju proizvodnih kapaciteta, obima proizvodnje i asortimana, Alkaloid AD Skoplje je završilo realizaciju svog najvećeg investicijskog pothvata u posljednja dva desetljeća - novog pogona za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika Tabletno odjeljenje 2.0 i prateće tehničke prostorije. Novi tehničko-tehnološki kapacitet, čiji je cilj više nego udvostručiti volumen i veću fleksibilnost u proizvodnji čvrstih farmaceutskih oblika, zauzima površinu od 6.200 m2 (proizvodno-tehnički prostor), a Alkaloid je uložio ukupno 19,4 mil. eura za to.

U prvoj polovici ove godine urađena je i strateška investicija u PC Kozmetici. Postavljena je nova proizvodna linija za proizvodnju i pakiranje vlažnih maramica, vrijedna 1,7 milijuna eura. Nova proizvodna oprema za proizvodnju vlažnih maramica ima kapacitet od 120 komada/minuti i dopunjena je potpuno automatiziranim linijama za pakiranje. Na ovaj način je moguće udvostručiti kapacitete za proizvodnju vlažnih maramica i proširiti asortiman proizvoda koji se mogu proizvoditi i pakirati.

Ukupne investicije u osnovna sredstva u prvih pola godine iznose 11 milijuna eura.

Konsolidirana dobit prije financijskih troškova, poreza i amortizacije (EBITDA) premašila je 23,5 milijuna eura i zabilježila je rast od 4 posto, dok je konsolidirana neto-dobit u iznosu od 13,4 milijuna eura porasla za 7 posto.

Cijena dionice ALKALOID-a AD Skoplje na službenom tržištu Makedonske burze vrijednosnih papira u periodu siječanj-lipanj 2024. godine kretala se od 295 do 343 eura ili u prosjeku 329 eura za jednu dionicu. Na dan 30. lipnja 2024. tržišna kapitalizacija kompanije iznosila je 479 milijuna eura.

20. rujan 2024 07:33