Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Arena Hospitality Group na udaru manjinskih dioničara: Traži se isplata dividende u dionicama i veći iznos dividende

13. Travanj 2023.
Grand Hotel Brioni u Puli, Arena Hospitality Grupa
Turistička kompanija Arena Hospitality Group sa sjedištem u Puli objavila je na Zagrebačkoj burzi protuprijedloge dioničara na prijedloge koji su sadržani u Pozivu za Glavnu skupštinu sazvanu za 27. travnja. Prvi je protuprijedlog podnio dioničar Liberum arbitrium čiji je direktor poznati financijaš Hrvoje Fajdetić, a drugi Allianz ZB, društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima.
 
Liberium Arbitrium je kao manjinski dioničar dostavio protuprijedlog prijedlogu Izvješća o primicima članova Uprave i Nadzornog odbora za 2022. godinu i  Odluke o upotrebi dobiti te prijedlog da se omogući prisustvovanje medija na Glavnoj skupštini.  Prvi protuprijedlog glasi da se ne odobrava Izvješće o primicima članova Uprave i Nadzornog odbora za 2022. godinu s revizorskim izvješćem. 
 
U obrazloženju stoji kako iz dostupnog neovisnog izvješća s izražavanjem ograničenog uvjerenja o Izvješću o primicima za 2022. godinu, kojeg je sastavio Ernst & Young, nije vidljiva nikakva politika nagrađivanja menadžmenta u opcijama ili dionicama Društva. 
 
- Postoji značajan prostor za usklađivanje politika korporativnog upravljanja između načina kako većinski dioničar PPHE Hotel Group (kao društvo koje preko ovisnih specijalnih vozila Dvadeset Osam d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu i Bora B.V., Nizozemska) upravlja svojim do kraja konsolidiranim društvima, u odnosu na Društvo – gdje postoji značajan postotak dioničarskog kapitala u vlasništvu institucionalnih i privatnih (manjih, fizičkih osoba) dioničara. To se posebno može uočiti u pogledu dvije ključne funkcije - neposredne brige oko tržišne vrijednosti dionice, a time i ulaganja dioničara te stvaranje međuodnosa politika nagrađivanja i primitaka s vrijednošću dionice (posredna briga) – stoji u obrazloženju protuprijedloga. 
 
Nadalje, navodi se kako bi se usklađenje politika koje PPHE provodi na razini Društva, trebalo manifestirati i u provođenju politike nagrađivanje uprave u dionicama Društva, neisplati naknada članovima nadzornog odbora koji su zaposlenici PPHE, ali u unaprjeđenju kontinuiranog programa otkupa vlastitih dionica, posjedovanja dionica članova nadzornog odbora Društva, komunikacije dugoročne politike dividende te stvaranja vrijednosti za sve dioničare. Nedostatak ili nedovoljna briga se moguće manifestira i u nedovoljnoj komunikaciji sa ključnim dioničarima.
 
- Iako bi očekivana reakcija na nezadovoljavajuće kretanje cijene dionici bilo oduzimanje bonusa Upravi, ako ne i oštriji pristup, nalazimo da je oportunije i adekvatnije Upravi zadržati, a po potrebi i povećati bonus, no da se isti isplaćuje u dionicama, odnosno opcijama na dionice. Navedeno čuva i likvidnost u Društvu te motivira Upravu da jedan dio svog fokusa stavi i na unaprjeđenje to jest usklađivanje korporativnog upravljanja sa standardima koji su evidentni na razni povezanih društava – majke – PPHE. 
 
Stoga, ne može se odobriti izvješće o primicima jer nije usklađeno sa standardima kod većinskog vlasnika, društva PPHE, u pogledu naknade predsjedniku nadzornog odbora, odsustva varijabilnih primitaka u dionicama Društva članovima Uprave. Sve navedene politike idu za time da se čuva likvidnost društva, kao i uskladi interes uprave i manjinskih dioničara – zaključuje se u obrazloženju.
 

Isplata dividende u pravima

 
Drugi protuprijedlog vezan je uz isplatu dividende. Ostaje se pri istom iznosu dividende od 0,70 eura po dionici koji je naveden u Pozivu na Glavnu skupštinu, no dodaje se opcija da se dioničarima Društva koji to žele dividenda može isplatiti u pravima – dionicama Društva. 
 
- Ukupna dividenda koja pripada dioničaru utvrdit će se na način da će se broj njegovih dionica,  pomnožen  sa  svotom  dividende  po  dionici, prvo  umanjiti  za  porez  na  dividendu i prirez  (ako  je primjenjiv na dioničara) te potom podijeliti s prosječnom dnevnom cijenom dionice Društva ostvarenom na službenom tržištu Zagrebačke  burze na  dan  31. prosinca 2022.,  zaokruženo na prvi niži cijeli broj, a ostatak bit će isplaćen u novcu. Za isplatu dividende u pravima – dionicama Društva, koristit će se vlastite dionice. Ako broj vlastitih dionica ne bi bio dostatan za potpuno namirenje svih zahtjeva dioničara za isplatu dividende u pravima - dionicama Društva, svim zahtjevima će biti udovoljeno uz odgovarajuće razmjerno smanjenje broja zatraženih dionica – stoji u protuprijedlogu.
 
U obrazloženju svog protuprijedloga Liberum arbitrium navodi kako ‘pad cijene dionice Društva od 23 posto u prošloj godini, kao i pad dionice s razine javne ponude 2017.  godine koja je provedena po 425 kuna, a koja u realnim iznosima usklađenim za stupu inflacije danas iznosi čak 521 kunu, a mjereno inflacijom restorana i hotela 566 kuna nije ishod kojem bi se dioničari pretjerano radovali.‘
 
- Dionici Društva nisu izloženi samo dioničari nego i članovi mirovinskih fondova, obveznih ponajprije ali i dobrovoljnih, pa je riječ i o nacionalnom interesu, odnosno, praktički o svim Hrvatima, uzimajući u obzir i obitelji članova fondova. Dividendom u dionicama omogućava se dodatno stjecanje dionica Društva onim dioničarima koji vjeruju da je svaka kriza ujedno i prilika, da su uvođenje eura, pristupanje Schengenu i visoka dovršenost investicijskog ciklusa pozitivne vijesti.
 
Kao i onim dioničarima koji vjeruju da je pad cijene dionice posljedica tržišne anomalije, a ne lošeg poslovanja ili lošeg korporativnog upravljanja Društva pa žele donekle ublažiti bol gubitka ili vratiti eursku ili postotnu izloženost dionicama Društva u portfeljima na onu iz javne ponude dionica iz 2017. godine. Ili se iz bilo kog drugog razloga dodatno izložiti dionicama Društva te na način da se izbjegnu troškovi posrednika, raspona cijene te utjecaja na cijenu, a s obzirom na niže razine likvidnosti dionice na sadašnjim cjenovnim razinama nisu to u mogućnosti realizirati u onoj mjeri kojoj bi htjeli - navodi se u obrazloženju.
 
U nastavku se navode argumenti kako isplata dividende u dionicama čuva likvidnost, a imajući u vidu i odlično posloženu strukturu razdoblja dospjeća duga kao i izrazito povoljnu kamatu, značajno nižu od stope inflacije - Društvo može nagraditi strpljenje svojih dioničara i s potencijano višom dividendom, čime bi se približio standardima isplate ostalih vodećih turističkih društava u Republici Hrvatskoj - ali i domaćeg tržišta kapitala u cjelini. 
 
- Pri tome, moguća potreba većinskog dioničara za isplatom u novcu možebitno i u svrhu uloga u nekretninski fond koji osniva ne bi smjela biti presudna za odluku većinskog dioničara, posebno što umjesto novčanog uloga može unijeti hotel u vlasništvu Društva po tržišnoj cijeni dodatno oplemenjujući vrijednost Društva – zaključuje se u obrazloženju.
 
Nadalje, zahtjev za slobodnim prisustvovanjem medija na glavnoj skupštini obrazlaže se značajem koje Društvo ima za hrvatski turizam, kao i hrvatsko gospodarstvo u cjelini te s time da se i u prethodnim godinama moglo vidjeti kako postoji interes istaknutih medijskih kuća za praćenjem zbivanja na Glavnoj skupštini društva. I to ne samo lokalnih, već i internacionalnih. 
 
- U pogledu ovogodišnje, za očekivati da interes bude i veći. Ujedno, budući da Društvo renomirano trgovačko društvo čijim se dionicama trguje na Zagrebačkoj burzi, samim time smatramo da prisustvo medija pomaže u podizanju transparentnosti i zakonitosti poslovanja Društva. Podizanje transparentnosti i zakonitosti poslovanja društva je cilj samog društva kao i svih njegovih dioničara. Zaključno, vjerujemo da će Društvo prepoznati iskorake koje su napravila ostala turistička društva štiteći interes svojih dioničara, kao što su unaprijed najavljena politika dividendi, postotno veći dividendni prinos, provođenje politika otkupa vlastitih dionica, sudjelovanje u investitorskim konferencijama u organizaciji Zagrebačke burze te podjela dionica (stock split) – ističe se u obrazloženju zahtjeva.
 

Nesrazmjer primitaka članova Uprave i financijskih rezultata

 
Protuprijedlog koji je podnio Allianz ZB u ime više svojih fondova, od kojih je AZ OMF kategorije B drugi najveći dioničar Arena Hospitality Groupa s udjelom od 11,9 posto, odnosi se na isplatu dividende i u njemu se traži povećanje iznosa dividende na 1,37 eura po dionici.
 
U obrazloženju ovog protuprijedloga navodi se da je profitabilnost Društva kontinuirano među najnižima u usporedbi sa šest trgovačkih društava čijim se dionicama trguje na Zagrebačkoj burzi, a koja su po djelatnosti usporediva s Arena Hospitality Group. U prilog navedenoj tezi navode podatak da se u 2022. EBITDA marža usporedivih društava kretala u rasponu od 28,5 posto do 40,4 posto, dok je profitabilnost Društva iznosila 26,9 posto. 
 
- Jasno je vidljivo kako Društvo ostvaruje rezultate koji su u liniji najmanje profitabilnih društava u usporedivom okruženju. Naveden brojke utjecale su i na cijenu dionice na Zagrebačkoj burzi. Trenutna cijena je 36,4 posto ispod razine iz Inicijalne javne ponude (IPO) dok se cijene dionica usporedivih društava u istom vremenskom periodu kreću između -12,9 posto i 60,6 posto – stoji u obrazloženju.
 
Osim toga, problematiziraju se i troškovi primitaka članova Uprave Društva.  – Radi se o trošku koji je među najvišima u turističkoj industriji. Ukupan trošak članove uprave Društva  za 2021. iznosio je 1,5 posto ostvarenih prihoda u toj godini. Kod usporedivih društava taj omjer se kretao  u rasponu 0,2 posto do 1,6 posto. Jasno je da postoji nesrazmjer između primitaka članova Uprave Društva i ostvarenih financijskih rezultata Društva. Dakle, sagledavajući cjelokupnu sliku poslovanja evidentno je kako Društvo ne ostvaruje rezultate koji su očekivani prilikom ulaganja. No, ne samo da nisu ostvareni očekivani rezultati već i dobiti koje jesu ostvarene nisu isplaćivane dioničarima - ističe se u obrazloženju.
 
Navodi se i kako od 2017. pa sve do predstojeće Glavne skupštine Društvo isplatilo dividendu samo jednom, i to 2019. godine što je rezultiralo akumuliranjem značajnog iznosa zadržane dobiti tijekom godina koja, kako stoji u obrazloženju protuprijedloga, omogućava isplatu cjelokupne dobiti iz poslovne 2022. godine.
 
- Uvidom u financijska  izvješća za 2022. godinu jasno se može zaključiti kako je Društvo u 2022. ostvarilo rezultate u poslovanju koji ukazuju na mogućnost isplate dividende, a da se pritom neće narušiti financijska stabilnost i likvidnost Društva. Ne samo da postoji mogućnost nego i nužnost s obzirom da dioničari nisu ostvarili nikakav dividendni prinos iz poslovnih godina 2018., 2019. i 2021. – zaključuje se u obrazloženju Allianz ZB-a.
 
Inače, u pozivu na Glavnu skupštinu predlaže se​ da se dobit Društva ostvarena u 2022. godini u ukupnom iznosu od 53.041.327,43 kuna (a što prema fiksnom tečaju konverzije HRK u EUR iznosi 7.039.793,93 eura) raspoređuje u zadržanu dobit.
16. travanj 2024 15:49