Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Atlantic Štark i njemački DEG potpisali ugovor o kreditu u iznosu od 20 milijuna eura

13. Prosinac 2023.
Emil Tedeschifoto Rene Karaman

Atlantic Štark, tvrtka iz sastava Atlantic Grupe, i njemačka razvojna financijska institucija DEG (Deutsche Entwicklungs Gesellschaft), potpisali su ugovor o kreditu od 20 milijuna eura, izvijestili su u srijedu iz Atlantic Grupe putem Zagrebačke burze.

Potpisani kreditni aranžman, kako se navodi, dio je investicijskog ciklusa od preko 100 milijuna eura koji Atlantic Grupa, u većinskom vlasništvu Emila Tedeschija, planira kroz naredne tri godine na području Republike Srbije.

Konkretan financijski paket odnosi se primarno na modernizaciju i povećanje proizvodnih i logističkih kapaciteta u Atlantic Štarku. Atlantic planira i dodatna ulaganja u nove proizvodne pogone te stvaranje regionalnog centra za proizvodnju i razvoj poslovanja s kavom.

Iz Atlantic Grupe navode kako na tržištu Srbije planiraju ulaganje od preko 100 milijuna eura kroz naredne tri godine. Investicijski ciklus već je počeo i dosad je realizirano preko 15 milijuna eura ulaganja.

Najveći dio navedenog ulaganja, gotovo 53 milijuna eura, odnosi se na proizvodne i logističke kapacitete u Atlantic Štarku, prije svega novu tvornicu Smokija, što predstavlja najveću pojedinačnu investiciju Atlantic Grupe.

Planiraju se i značajna ulaganja u ostale poslovne segmente Atlantic Grupe u Srbiji u iznosu od oko 50 milijuna eura. Riječ je, kako se navodi, ponajprije o ulaganjima u distribuciju robe široke potrošnje te ulaganjima u proizvodnju i prodaju kave.

Atlantic Grupa je renomirani regionalni proizvođač kave, s ambicijom da u Srbiji napravi regionalni razvojni centar za kavu. U tom smjeru je planirana i akvizicija Strauss Adriatica i ulaganje u vrijednosti od preko 40 milijuna eura, koje je uvjetovano odobrenjem Komisije za zaštitu tržišne utakmice, a koji postupak je još u tijeku.

U priopćenju se podsjeća kako DEG i Atlantic Grupu povezuje duga povijest uspješne suradnje na razvoju poslovanja, koja je počela prilikom prve Atlanticove akvizicije Cedevite 2001. godine. Dodatni iskorak datira iz 2006., kad je DEG dokapitalizirao Atlantic Grupu, prije izlaska kompanije na Zagrebačku burzu, te je ostao Atlanticov dioničar sve do 2014. godine.

27. travanj 2024 10:07