Tvrtke i tržišta
StoryEditor

AZTN pokrenuo postupak protiv HŠ i HGK, utvrđeno narušavanje tržišnog natjecanja

16. Svibanj 2022.
tužba

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je postupak protiv Hrvatskih šuma (HŠ) i Hrvatske gospodarske komore (HGK) - Udruženja drvno prerađivačke industrije, zbog utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja, objavila je u ponedjeljak Agencija na internetskim stranicama.

Agencija je, kako se navodi, 14. travnja pokrenula po službenoj dužnosti postupak protiv HŠ i HGK zbog utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog vertikalnog sporazuma na mjerodavnom tržištu distribucije drvnih sortimenata, zbog postojanja indicija da su navedeni poduzetnici u provedbi Pisma razumijevanja od 15. prosinca 2017. sklopili zabranjeni vertikalni sporazum, što bi moglo imati za posljedicu narušavanje tržišnog natjecanja.

U pisma razumijevanja je određeno da se formira povjerenstvo za njegovu provedbu koje se sastoji od po dva člana predstavnika svake strane potpisnice sporazuma.

U konkretnom slučaju, kako navode iz agencije, sporno je sudjelovanje članova povjerenstva iz redova udruženja i drugih članova udruženja koji nisu u povjerenstvu, neovisno o tome sudjeluju li u donošenju odluka, na sastancima povjerenstva na kojima se raspravlja i odlučuje o prigovorima kupaca HŠ-a koji su njihovi direktni konkurenti.

AZTN želi utvrditi je li na taj način sklopljen sporazum koji za posljedicu ima narušavanje tržišnog natjecanja.

Ističu kako pokretanje postupka ne prejudicira odluku AZTN-a.

23. travanj 2024 12:37