Tvrtke i tržišta
StoryEditor

BAT nastavlja investicije u tvornicu u Kanfanaru, otvoreno i 70 novih radnih mjesta

18. Svibanj 2022.
Kanfanar, Bat

Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za glo Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, BAT je od lipnja prošle godine do sada otvorio 70 novih radnih mjesta. Nakon prošlogodišnjeg ulaganja od 200 milijuna kuna, kompanija je nastavila s investicijskim ciklusom i tako pozicionirala Kanfanar kao tvornicu s najmodernijom proizvodnjom u duhanskoj industriji, navodi se u priopćenju.

– ​Investicijom od ukupno 600 milijuna kuna u nove proizvodne linije, BAT je Hrvatsku postavio čvrsto u središte transformacije koja prati strategiju Grupe za izgradnju boljeg sutra (A Better Tomorrow) obzirom da su nove kategorije proizvoda budućnost naše industrije.

Kanfanar je tek jedna od ukupno četiri tvornice u Europi u kojoj će djelatnici raditi na proizvodnji nove kategorije proizvoda. Samo u obuke za proizvodnju grijanih duhanskih proizvoda uložili smo preko 9 milijuna kuna, zaposlili gotovo 70 ljudi, a otvaramo i dodatna radna mjesta –​ izjavio je Tamás Nyaka, direktor operacija BAT Adria.

Tvornica će nakon završetka ulaganja imati ukupno četiri kompleksna stroja koji omogućavaju da se apsolutno sve faze procesa, pa čak i proizvodnja svih faza kompleksnih filtara, sada proizvode u vlastitom pogonu. Također, uz Hrvatsku, jedino još u Pakistanu i Brazilu postoji integrirana proizvodnja duhanskih proizvoda od sjemena duhana do prodaje samih proizvoda, jer dio BAT-a čini i tvrtka Hrvatski duhani u Virovitici.

–​ Korisnici u EU i znanstvenici u svijetu sve više prepoznaju potencijal koji imaju nove kategorije proizvoda u dijelu smanjenja negativnih posljedica te kao mjera odvikavanja od pušenja. Kao veliki investitor u Hrvatskoj upravo u razvoju i proizvodnji nove generacije proizvoda, očekujemo da Hrvatska na EU razini aktivno sudjeluje u stvaranju što kvalitetnijeg pravnog okvira koji regulira nove kategorije proizvoda –​ istaknuo je Josip Lozančić, direktor regulatornih poslova BAT Adria.

U narednim godinama u Kanfanaru se planira povećavati ukupna proizvodnja grijanih duhanskih proizvoda (THP) koji tijekom upotrebe ne gore, već se zagrijavaju, s obzirom na sve veću potražnju za njima. Tako će četiri nove proizvodne linije, od kojih sada dvije proizvode nove kategorije proizvoda, a iduće dvije će se pokrenuti kasnije ove godine, činiti 50 posto ukupne proizvodnje u Kanfanaru.

–​ Iznimno smo ponosni što u Kanfanaru imamo proizvodnju nove generacije proizvoda i što možemo reći da su naši grijani duhanski proizvodi u potpunosti proizvedeni u Hrvatskoj. Potražnja za ovim proizvodima kontinuirano raste i to vidimo prema broju tržišta na koja izvozi Kanfanar –​ naglasila je Ivana Miljan Tremac, menadžerica novih kategorija proizvoda u BAT Adria.

Naime, čak 80 posto proizvodnje se izvozi na 28 tržišta Europske unije. Kako je istaknula Miljan Tremac, Hrvatska je jedna od prvih osam zemalja u svijetu gdje su lansirani proizvodi nove generacije. Potražnja za grijanim duhanskim proizvodima iz mjeseca u mjesec raste te su iz BAT-a u godinu dana zabilježili rast s tri na šest posto tržišta.

Zelena i digitalizirana tvornica

U tvornici se puno ulaže i u razvoj zaposlenika, a samo prošle godine imali su  preko 12 tisuća utrošenih čovjek sati kroz treninge i edukacije. Dolazak novih proizvodnih linija za proizvodnju grijanih duhanskih proizvoda otvorio je nova radna mjesta, a zaposlenici su bili na treninzima diljem svijeta da bi naučili kako rade novi strojevi.

–​ Krenuli smo i s edukacijom djelatnika za senzorne analize grijanih duhanskih proizvoda koja će omogućiti validaciju novih proizvoda, kao i njihovo bolje razumijevanje. Kanfanar tako postaje jedinstveni centar znanja o grijanim duhanskim proizvodima –​ istaknula je Tina Buić, menadžerica razvoja organizacije u Kanfanaru.

BAT snažno investira u održivo poslovanje te su kroz cijeli lanac vrijednosti postavljeni vrlo ambiciozni ciljevi smanjenja negativnog utjecaja poslovanja na okoliš i povećanja pozitivnog utjecaja na društvo.

Već danas tvornica 100 posto energije koristi iz obnovljivih izvora, a od 2019. godine priključena je na prirodni plin. Sva voda koju tvornica ispušta se reciklira i ponovno koristi pa tako 40 posto ukupno korištene vode dolazi od recikliranja, a ostalih 60 posto od kiše i iz javne mreže.

Cilj tvornice je da postane ugljično neutralna najkasnije do 2030. godine. Sa sadašnjih 16 milijuna potrošača (od čega su šest milijuna privukli u zadnjih šest mjeseci) do iste godine planiraju imati 50 milijuna potrošača te prihode od pet milijardi funti.

–​ Naša je zadaća da ponudimo potrošačima bolji izvor proizvoda s potencijalom smanjene štetnosti –​ rekla je Miljan Tremac.

image

Ivana Miljan Tremac, Josip Lozančić, Tina Buić i Tamás Nyaka u BAT-ovoj tvornici u Kanfanaru

foto Pixsell
17. travanj 2024 19:28