Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Bez kazne: Apple i EU riješili dugotrajnu antimonopolsku istragu

11. Srpanj 2024.
Apple Payfoto Shutterstock

Apple je ipak uspio izbjeći kaznu Bruxellesa od 40 milijardi dolara nakon što je prihvatio mjere koje konkurentima proizvođača iPhonea daju pristup njegovom tehnološkom sustavu beskontaktnog plaćanja. Ovim potezom Apple je izbjegao veliku kaznu nakon duge antimonopolske istrage..

Američki tehnološki div, kao ustupak zahtjevima EU-a, omogućit će programerima da omoguće njegovu ‘tap-and-go‘ tehnologiju ili komunikaciju blizu polja (NFC) za korištenje Apple Paya i Apple Walleta.

Apple će tako izbjeći kaznu Bruxellesa od čak 40 milijardi dolara i formalnu optužbu da je prekršio zakone EU. Ovaj potez označava kratko primirje između Applea i Unije nakon niza antimonopolskih optužbi od strane europskih regulatora.

Margrethe Vestager, izvršna direktorica zadužena za provedbu pravila tržišnog natjecanja EU-a je nakon odluke izjavila kako je ova odluka obavezujuća za Apple te da se ovom odlukom ‘otvara i konkurencija sprječavajući Apple da isključi druge mobilne novčanike iz sustava IPhonea‘.

Konkurencija dolazi na svoje

Konkurenti Applea će se tako moći ‘učinkovito natjecati‘ s Apple Payom za mobilna plaćanja s iPhoneom u trgovinama, dodala je, dajući potrošačima ‘širi raspon sigurnih i inovativnih mobilnih novčanika na izbor‘.

Stotine milijuna iPhonea koriste Apple Pay, a kraj ove dugotrajne istrage dolazi u trenutku kada regulatori u EU i SAD-u pojačavaju nadzor nad korporativnim praksama tvrtke.

Bruxelles je 2022. godine, nakon dvije godine istrage, optužio Apple da je prekršio zakon o tržišnom natjecanju blokirajući konkurentima pristup svojoj tehnologiji kako bi favorizirao vlastiti sustav plaćanja. Europski dužnosnici su od siječnja testirali ustupke Applea koji uključuju davanje programerima besplatnog pristupa njegovoj NFC tehnologiji na iOS uređajima bez potrebe za korištenjem Apple Walleta ili Apple Paya.

Sankcije EU-a za postupke protiv tržišnog natjecanja uključivale bi kaznu do 10 posto ukupnog svjetskog godišnjeg prometa grupe. U 2023. Appleovi prihodi od 383 milijarde dolara značili bi kaznu od otprilike 40 milijardi dolara iako regulatori rijetko nameću najvišu kaznu i kazne se obično smanjuju na sudu nakon žalbe.

Dodajmo da je Apple nedavno postao prva tvrtka koja se suočila s optužbama prema Zakonu o digitalnim tržištima EU-a, oštrom zakonu usmjerenom na poboljšanje izbora potrošača i otvaranje digitalnih tržišta u Europi. Također je nedavno kažnjen s rekordnih 1,8 milijardi eura zbog antikonkurentskih praksi povezanih s uslugama streaminga glazbe.

06. rujan 2024 00:52