Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Boris Mikšić: Cortecova tvornica u Splitu u potpunosti se napaja solarnom energijom

10. Prosinac 2022.
Cortecova tvornica u Splitu

CorteCros, tvrtka kćer Cortec korporacije, nedavno je objavila da se njihov logistički centar i proizvodni pogon u Splitu sada u potpunosti napaja solarnom energijom. Podsjećamo, CorteCros je proizvođač patentiranih proizvoda za zaštitu od korozije u vlasništvu poduzetnika Borisa Mikšića. Tvrtka je prošlog mjeseca postavila nove solarne panele za proizvodnju energije te se sada kompletno opskrbljuje električnom energijom iz panela, a sunčeva energija se iskorištava putem solarnog kolektora. 

Solarni paneli prikupljaju obnovljivu energiju sunca i pretvaraju je u električnu energiju koja se koristi za napajanje CorteCros pogona i logističkog centra, stoji u priopćenju. 

Nažalost, nestabilna geopolitička situacija i visoke cijene energenata postali su globalni problemi. Upravo iz ovog razloga, cilj Cortec korporacije je što više koristiti vlastite energetske resurse. CorteCrosov proizvodni pogon i skladište nalaze se nadomak Splita, u regiji koja nudi veliku izloženost suncu, a to pruža izvrsnu priliku za korištenje energije iz obnovljivih izvora kao što je sunce. Sve tvrtke koje su dio Cortec korporacije, odgovorne su prema okolišu, uključujući CorteCros. Cortec koristi zelene tehnologije i sirovine iz obnovljivih izvora u razvoju proizvoda te operativnim procesima gdje god je to moguće.

- Najnovija investicija slijed je zelene tranzicije CorteCrosa kroz korištenje električne energije iz fotonaponskih elektrana. Prelazak na vlastite izvore energije vrlo nam je važan jer smo ekološki osviješteni proizvođač i oslanjamo se na obnovljive izvore gdje god je to moguće - kaže vlasnik Cortec korporacije, Boris Mikšić koji je u Hrvatsku tokom godina uložio preko 40 milijuna eura. 

Logističko-distributivni centar CorteCros nedavno je proširio svoj proizvodni pogon i skladišne ​​kapacitete. Split je, stoji u priopćenju, sada glavna europska proizvodna i distribucijska točka za svjetski poznate Cortecove kemijske proizvode za zaštitu od korozije. Kompanija je 2022. godine ostvarila rast od deset posto u odnosu na 2021. godinu.

Mikšić je u listopadu ove godine proširio i kapacitete na EcoCortecovom kompleksu u Belom Manastiru. Kupljena je nova tvornicu za preradu polimera, površine 1000 četvornih metara. U njoj ce se proizvoditi Cortec-ov patentirani VpCI aditiv za zaštitu od korozije što će doprinijeti samoodrživosti proizvodnje EcoCorteca te će u  njoj biti i pogon za recikliranje.  To će rezultirati smanjenjem odlaganja potencijalno korisnih materijala i smanjenjem potrošnje svježih sirovina kao i potrošnje energije. Ovaj model kružnog gospodarstva bitno smanjuje onečišćenje zraka i vode, stoji u priopćenju.

- Inovacije, stjecanje konkurentske prednosti nad ostalim kompanijama i održivost sustava proizvodnje. U tim čimbenicima se nalazi odgovor kako smo uspješno inkorporirali ekološke principe u proizvodnji i ostalim segmentima poslovanja- kaže Mikšić.

- Radimo analizu kompletnog životnog ciklusa proizvoda i time možemo vidjeti kako poslovni proces utječe na okoliš što nam pomaže da poboljšamo proizvodnju i  smanjimo negativne  utjecaje. Ekologija je danas nužan trend u poslovanju, uzrok su razni trendovi  u svijetu poput rastućih cijena energenata, nedostatka vode i demografskih promjena - zaključio je. 

03. svibanj 2024 10:27