Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Burzovne robe: Cijena kukuruza pala na četverogodišnji minimum, cijena nafte raste

07. Srpanj 2024.

Cijena kukuruza pala je na četverogodišnji minimum na razinu od 405 američkih centi po bušelu, piše Hrvatska udruga poslodavaca u svojoj ovotjednoj analizi. Naime, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a objavilo je da su američke zalihe kukuruza u lipnju na četverogodišnjem maksimumu te iznose 4,99 milijardi bušela, što je za 22 posto više na godišnjoj razini te 7 posto iznad desetogodišnjeg prosjeka.

No najveći svjetski izvoznik kukuruza Meksiko želi povećati uvoz kukuruza, što je najavio novi ministar poljoprivrede Víctor Manuel Villalobos Arámbula te bi time odbacili temeljni cilj predsjednika u odlasku, Andrés Manuel López Obradora, koji je htio smanjiti uvoz žutog kukuruza iz SAD-a, kako bi Meksiko postigao samodostatnost u proizvodnji kukuruza. Politika je proizašla iz Obradorovog pokušaja da ograniči upotrebu genetski modificiranog kukuruza, što je izazvalo tekući trgovinski spor sa SAD-om koji je ujedno i najveći komercijalni partner Meksiku.

Međutim, nova politička garnitura će se usmjeriti prema većem uvozu žutog kukuruza budući da povećana potražnja u stočarskom sektoru to i zahtijeva. Cijena kukuruza prema očekivanjima nastavit će padati ispod 400 centi po bušelu.

Cijena nafte raste

S druge strane, cijena Brent nafte rasla je na najvišu razinu u posljednja tri mjeseca te se sada kreće na razini od 86 dolara po barelu. Povod rasta cijene nafte su geopolitički sukobi te intenziviranje uragana na području Kariba. Sukob na relaciji Izrael-Hamas povećava rizik za slabljenjem ponude nafte odnosno njezine proizvodnje. S druge strane, uragan Beryl pojačava svoj intenzitet i oštećenja koja ostavlja na naftne operacije u Meksičkom zaljevu.

Prema OPEC-ovom izvješću za lipanj, proizvodnja nafte pala je za 80 tisuća barela na mjesečnoj razini te su njegove zemlje članice u lipnju proizvodile oko 26,98 milijuna barela po danu. No, ključne članice su nastavile proizvoditi naftu iznad dogovorenih granica kako bi održale određenu razinu proizvodnje.

Ankete pokazuju kako Irak i Ujedinjeni Arapski Emirati i dalje provode mjere smanjenja proizvodnje budući da su u ‘kaznenom području‘ jer su prošle godine proizvodili više od dogovora. Stoga je Irak smanjio proizvodnju za 30 tisuća barela dnevno na 4,25 milijuna barela dnevno, što je i dalje za 250 tisuća barela dnevno više od kvote.

Cijena Brent nafte prema očekivanjima rast će prema 90 dolara po barelu u ovoj godini.

03. rujan 2024 13:26