Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Burzovne robe: Cijena pšenice porasla na 260 eura po toni

22. Srpanj 2023.

Cijena pšenice na pariškoj burzi poletjela je do 260 eura po toni nakon objave Rusije kako neće pristati na produljenje ugovora o izvozu žitarica s Ukrajinom. U obrazloženju ruske odluke ističe se kako do jučer nisu ispunjeni zahtjevi za olakšanjem ruskog poljoprivrednog izvoza u širem smislu, no i da je Rusija spremna ponovo se pridružiti sporazumu čim se to dogodi.

Pored spomenutog, prepreka bilo kakvom nastavku sporazuma vjerojatno će ostati znatna s obzirom na to da EU odbija ruskoj poljoprivrednoj banci ponovo odobriti pristup sustavu plaćanja SWIFT, navodi Hrvatska udruga poslodavaca u svojoj tjednoj analizi. Štoviše, naftovod koji je Rusija koristila za izvoz amonijaka do početka rata u Ukrajini, a čiji je rad je ruska vlada željela ponovno pokrenuti, nedavno je oštećen tijekom ratnih sukoba.

Posljedice za globalnu opskrbu kukuruzom su u svakom slučaju daleko ozbiljnije. Iako je Ukrajina važan izvoznik pšenice, američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) procjenjuje da će ova zemlja osigurati svega 5 posto svjetskog izvoza pšenice te svega 10 posto izvoza kukuruza u sezoni 2023./2024.

Nadalje, žitni koridor do sada je prvenstveno korišten za izvoz kukuruza, koji je prema podacima UN-a do sada činio 50 posto ukupnog izvoza. To je posebno važno za Europsku uniju, koja će prema USDA-i ove godine uvozom zadovoljiti oko četvrtine svoje potražnje za kukuruzom, gdje je Ukrajina bila važan izvor.

U tom kontekstu, nedavno poboljšanje izgleda za američki usjev kukuruza trebalo bi olakšati situaciju jer će poboljšati globalnu opskrbu, smatraju u HUP-u.

Prema USDA, kvaliteta kukuruza se u posljednje vrijeme poboljšala, unatoč stalnim sušnim uvjetima u mnogim regijama. Tržište će se sada fokusirati na reakciju Ukrajine i EU. Ukrajina bi mogla pokušati nastaviti s izvozom žitarica morskim putevima, no vjerojatno uz daleko višu cijenu s obzirom na rizik od konstantnih ruskih napada. Preostaje vidjeti hoće li brodarske i osiguravajuće tvrtke biti spremne preuzeti takav rizik.

30. studeni 2023 21:07