Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Burzovne robe: Hedge fondovi se klade na pad cijene roba poput kukuruza, pšenice i soje

27. Veljača 2024.
kukuruz, polje
  • Tjedan obilježio pad cijene nafte i plina
  • Cijene nafte pale nakon dva tjedna rasta
  • Cijene poljoprivrednih proizvoda fundamentalno niske
  • Kineska potražnja za uvozom roba usporava

Iza nas je jedan relativno miran tjedan na robnim burzama, s ne prevelikim pomacima na tjednoj razini (manje više promjene cijene robnih burzi su se kretale u rasponu od +3 posto do -4 posto), ako izuzmemo plin i posebno kakaovac čija je cijena na tjednoj razini porasla gotovo 19 posto i time natjerala dodatne suze na oči svima kojima je to jedna od sirovina u proizvodnom ciklusu.

Glavno obilježje tjedna je pad cijene nafte i plina, zatim nastavak depresivnog raspoloženja na tržištima žitarica i uljarica, te neutralno kretanje cijena metala. U tjednu pred nama ponovno nas čekaju važni makroekonomski podaci, koji će biti važna podloga uoči sastanka FED-a. Tako nas očekuju podaci o PCE inflaciji kao i podaci o kineskoj proizvodnji, a jednim okom će se ponovno pratiti SAD i potencijalan shutdown vlade zbog problema oko proračuna i duga.

Ne znam ima li smisla izdvajati geopolitiku kao eksterni faktor koji utječe na kretanje cijena burzovnih roba ili se to sad već podrazumijeva samo po sebi. Toliko se toga kuha u svijetu, da se samo o tome može pisati. Samo ću spomenuti trenutna žarišta – Ukrajina, Bliski Istok, Crveno more, Armenija. U ovim vremenima, ovo vam nikako ne smije biti ispod radara.

Dolar oslabio 

Prošlog je tjedna dolar oslabio prema košarici valuta, po prvi put nakon pet tjedana rasta, nakon poruka FED-a da bi se trebalo pričekati sa smanjenjem kamata još barem nekoliko mjeseci kako bi bili sigurni da se inflacija u SAD-u spušta prema ciljanoj razini od 2 posto. U takvim uvjetima, DXY indeks je pao prvi put od početka godine i trenutno je ispod razine od 104 boda. Odnos EUR/USD se kreće oko razne 1,085. Povećana sklonost riziku, zbog koje su prošloga tjedna globalne burze postavile brojne rekorde, smanjila je potražnju za američkom valutom, koja se smatra sigurnim utočištem za kapital. Prema pojedinim procjenama, ako će FED početi smanjivati kamatne stope sredinom godine, dolar će slabiti, pa bi do kraja godine euro mogao ojačati do razine od 1,15 u odnosu na dolar. Kina također čeka da FED smanji kamate kako bi mogli početi pružati više poticaja svom gospodarstvu, jer Kina ne želi oslabiti juan prije nego što oslabi dolar, tako da dok SAD ne počne smanjivati kamatne stope, čini se da će poticaji za Kinu dolaziti parcijalno kroz neko vremensko razdoblje.

Pad cijena nafte

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale (2,2 posto Brent i 3,4 posto WTI), nakon dva tjedna rasta, jer središnje banke vjerojatno neće tako skoro smanjiti kamate, pa se ne očekuje ubrzanje rasta gospodarstava i potražnje za naftom. Na početku novog tjedna, cijena barela nafte Brent blago u porastu i kreće se oko razine od 82 $/bbl. Isto je i s cijenom nafte WTI, čija se cijene kreće oko razine od 72 $/bbl. U većem dijelu tjedna cijene nafte nisu znatnije oscilirale jer su im podršku pružale geopolitičke napetosti na Bliskom istoku, no u petak su oštro pale jer su trgovce zabrinule poruke FED-a o kamatnim stopama, što će utjecati na potražnju. Slično se očekuje i od ECB-a, koja također neće žuriti sa smanjenjem kamata, pa se ne očekuje ni rast potražnje u Europi. Osim toga, kinesko gospodarstvo, najveći svjetski uvoznik nafte, ne oporavlja se tako brzo kako su se trgovci nadali.

Terminske cijene europskog prirodnog plina TTF na razini od oko 24 €/MWh, nakon što je prošlog tjedna cijena plina pala za 7,6 posto na razinu ispod 23 €/MWh. Ovo su već razine cijena koje su blizu razina cijena prije energetske krize iz svibnja 2021. kada je Rusija počela obustavljati dotok plina u Europu. Ovaj pad bi mogao dovesti do povećane potražnje u Aziji, izazivajući zabrinutost oko opskrbe LNG-om. Unatoč stabilnom protoku plina u Europu, zemlje poput Kine, Indije i Tajlanda povećavaju kupnju LNG-a. Također, neplanirani norveški prekidi rada ostaju faktor rizika za tržište. Europska skladišta plina trenutno imaju oko 65 posto popunjenost kapaciteta. Kratkoročne prognoze predviđaju blagi porast potražnje za grijanjem zbog hladnijeg vremena u sjeverozapadnoj Europi koje se očekuje do kraja veljače.

Kukuruz na minimumu

Fondovi su ponovno prošlog tjedna prodavali agri robe te su postavili novu rekordnu razinu short pozicije na kukuruzu. Stoga ne čudi da su cijene kukuruza na CBOT-u pale na novi dvogodišnji minimum. Trenutne terminske cijene kukuruza na CBOT-u kreću se oko razine od 4,1 $/bu, što je pad od 15 posto od početka ove godine, odnosno čak 30 posto u odnosu na cijenu koja je bila prije godinu dana. Kretanje cijene kukuruza, ključni barometar za poljoprivrednu potražnju u SAD-u, odražava trenutno stanje globalne potražnje (slaba) i zaliha (obilna). Dok se poljoprivrednici u SAD-u suočavaju s ključnim odlukama o sjetvi za nadolazeću poljoprivrednu godinu, tržište kalkulira o tome hoće li ove niske cijene potaknuti prelazak ratara sa sjetve kukuruza na sjetvu soje, pšenice ili neke treće kulture?

Ove se godine na poljoprivrednim tržištima događa nešto vrlo zanimljivo. Hedge fondovi neprestano dodaju kratke pozicije, kladeći se da će cijene roba poput kukuruza, pšenice i soje nastaviti padati. Preko CFTC COT statistike o pozicioniranju možemo vidjeti da špekulanti imaju najveću short poziciju u posljednje 4,5 godine. Zašto je ovo važno? U nekom trenutku, mogli bismo vidjeti okidač, poput bolje potražnje ili lošeg vremena, koji uzrokuje da svi ti špekulanti pokriju svoje short pozicije u kratkom vremenskom period; tzv short squeeze ili short covering. To bi moglo značajno utjecati na rast cijena. Ali očito još nismo blizu tog trenutka jer cijene i dalje imaju trend pada. Posljednji put smo vidjeli tako veliku short poziciju u travnju 2019., neposredno prije nego što je tržište pogodila jedna od najkišovitijih zabilježenih sjetvenih sezona. U svibnju su cijene naglo rasle i trgovci su pokrili sve short pozicije u tom mjesecu, uz ne male gubitke. Nitko ne zna kakvo ćemo vrijeme imati od sredine ožujka pa nadalje, kada počinje proljetna sjetva, ali trenutne cijene su fundamentalno niske u usporedbi s povijesnim standardima. Dodatno je pitanje, ako se ponovi ovaj scenario, koliko će se od toga i u kojoj mjeri preliti na cijene fizičke robe?

Gledajući najvažniju burzu, CBOT, dobivamo snažne signale o ravnoteži globalne ponude i potražnje. Terminske cijene soje su na novim trogodišnjim najnižim razinama jer se trgovci klade da će svijet imati obilje soje u narednim mjesecima. Brazil je trenutno na 50 posto žetve, a Argentina će započeti žetvu za mjesec dana te će imati vjerojatno dvostruko veću proizvodnju soje u odnosu na prošlogodišnji usjev oštećen sušom. Trgovci se također klade da kineska potražnja za uvozom roba usporava, što je još jedan razlog pada cijena. Gledajući unaprijed, bit će važno pratiti kako žetva u Južnoj Americi napreduje prije razdoblja sjetve u SAD-u.

Cijene pšenice na Euronextu ostaju blizu simbolične granice od 200 €/t, dok cijene kukuruza plešu oko razine od 170 €/t. Silazna spirala je izgubila zamah, ali ima premalo novih čimbenika da bi se vidjelo da tržište značajno mijenja smjer. Glavna točka pritiska je nedostatak konkurentnosti između roba europskih porijekla i njihovih crnomorskih pandana. S obzirom na količine koje su još uvijek dostupne u Ukrajini, Rusiji i Europi, utrka za tržištima je u tijeku, što vjerojatno neće pomoći cijenama. To ima izravan utjecaj posebno na cijene ruske pšenica, koja se žuri probiti donju granicu od 215 $/t.

Terminske cijene bakra kreću se oko razine od 3,8 $/lbs. Tržište nastavlja procjenjivati utjecaj poticaja i labavije monetarne politike u Kini na potražnju za baznim metalima. Novi podaci pokazali su da su zalihe dobavljivog bakra u glavnim kineskim skladištima porasle na 181 tisuću ton ana kraju prošlog tjedna, više nego dvostruko u odnosu na razine prije lunarne Nove godine i gotovo 500 posto povećanje od početka godine.

27. travanj 2024 12:12