Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Burzovne robe: Rujanski rast pod utjecajem geopolitike i vremenskih prilika

08. Listopad 2024.
foto Shutterstock
Piše: Robert Jurišić, S-GRAIN BI d.o.o.

Iza nas je mjesec rujan i treći kvartal. I to kakav mjesec! Tržišta roba ojačala su 4,4 posto u rujnu. Glavni pokretači su suho brazilsko vrijeme, toplo završno vrijeme u SAD-u, FED-ovo veliko smanjenje stope, kineski poticaji i zamah u kupnji trgovaca. Ovo je bio najbolji mjesec za Bloomberg Commodity Index još od srpnja 2023. i najbolji mjesec za Bloomberg Ag Index od veljače 2022.

Nekoliko važnih događaja 

Na razini mjeseca, cijene energije su pale dok su cijene neenergetskih energenata porasle u rujnu. Cijene energije pale su 7,1 posto u rujnu, potaknute padom sirove nafte (-7,3 posto) i europskog prirodnog plina (-4,8 posto). Cijene neenergetskih proizvoda porasle su za 2,3 posto. Cijene poljoprivrednih proizvoda porasle su za 2,8 posto, a cijene hrane za 3,1 posto, prvenstveno zahvaljujući kukuruzu (+8,6 posto) i pšenici (+7,5 posto). Cijene gnojiva pale su za 1,1 posto. Cijene metala porasle su za 1,8 posto, predvođene rastom aluminija i cinka (po +4,5 posto) i bakra (+3 posto). Plemeniti metali porasli su za 4,3 posto.

I ovaj tjedan nekoliko događaja koje treba izdvojiti, a koji su bitni za kretanje burzovnih roba. U srijedu je objava zapisnika sa zadnjeg sastanka FED-a. Tu se uvijek analizira ima li kakve skrivene poruke između redaka koja bi mogla nagovijestiti iduće poteze FED-a. Zatim nas u četvrtak očekuju novi podaci o CPI inflaciji u SAD-u. Očekuje se inflacija na razini 2,3 posto; najniža vrijednost u zadnje tri godine. I onda u petak, za kraj tjedna, novo WASDE izvješće o usjevima. Ovo će izvješće pomoći u određivanju usmjerenog trenda cijena usjeva u SAD-u do kraja godine.

Geopolitičke tenzije tijekom vikenda vjerojatno su bile malo mirnije nego što se očekivalo, ali i dalje ostaje mnogo strahova. Dolar se vratio u fokus kao jedno od sigurnih utočišta u vrijeme povećanog straha na tržištu. Stoga ne čudi da jača i da je probio razinu prema dolje od 1,10 u odnosu na euro. Tržište strahuje da će Powell usporiti smanjenje kamata, dok se Lagarde čini odlučnijom. Na temelju ovih ideja, dolar se oporavio. Dolar je dodatno ojačao nakon Powellova govora, koji je rekao da mu se ne žuri snižavati stope i da će FED vjerojatno nastaviti sa smanjenjem cijene novca za 25 baznih bodova.

Taman kad je terminska cijena nafte plesala na rubu granice od 70 $/bbl, kako to uvijek biva, dogodi se nešto što preokrene i trend i sve ostalo na tržištu. Tako su terminske cijene prošlog tjedna skočila više od 8 posto, a sve zbog ponovne eskalacije sukoba na Bliskom Istoku (a taman je izgledalo kao da se situacija primiruje). Trend se prelio i na početak novog tjedna, pa je terminska cijena nafte Brent trenutno iznad 81 $/bbl, a WTI iznad 77 $/bbl. Najveći tjedni skok cijena u više od godinu dana posljedica je napada Irana na Izrael. Čeka se sada kakav će odgovor biti Izraela, a SAD im po tom pitanju daju podršku (premda ne podržava napad na iranske nuklearne lokacije). Hoće li onda Izrael napasti iranske rafinerije ili glavni izvozni terminal na otoku Khargu kako bi Teheranu umanjio prihode od izvoza derivate? Ako ga Izrael napadne, Iran će vjerojatno uzvratiti udarima na izraelska energetska i plinska postrojenja i tako ulazimo u negativnu spiralu. Inače, Iran je član OPEC-a i proizvodi oko 3.2 milijuna barela dnevno, što odgovara oko tri posto globalne proizvodnje.

‘Agri tržišta u defenzivi‘ 

Terminske cijene europskog prirodnog plina kretale su se oko 40,5 €/MWh, blizu najvišeg nivoa u 10 mjeseci, jer je rasla zabrinutost zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku. Cijene nafte također su porasle na najviše razine u 6 tjedana zbog straha da bi Izrael mogao ciljati iransku naftnu industriju nakon nedavnog napada Teherana balističkim projektilima. Unatoč geopolitičkoj neizvjesnosti, očekuje se da će robusna europska skladišta plina, trenutno s kapacitetom od 94,4 posto, ograničiti značajne skokove cijena.

Agri tržišta su u defenzivi uoči ključnog tjedna za podatke o inflaciji i novog izvještaja USDA o proizvodnji žitarica. Ključni bearish faktori su u igri: snažan američki dolar, ubrzani napredak žetve u SAD-u, aktivna prodaja poljoprivrednih proizvoda u SAD-u i bolji vremenski izgledi u Brazilu. Fondovi su pokrivali svoje shprt pozicije tijekom šest zadnjih tjedana i trenutna im je short pozicija najmanja još od studenog 2023. Na kraju živopisnog tjedna na tržištu žitarica, petak je završio tradicionalnim izvlačenjem dobiti na terminskim tržištima s obje strane Atlantika. Geopolitička, klimatska i komercijalna zabrinutost, posebno oko Crnog mora, i dalje je velika. Ali zbog nedostatka novih elemenata o ovoj temi, prodajni pritisak ponovno preuzima glavnu riječ. Pad je međutim ublažen padom odnosa EU/USD ispod razine 1,10 po prvi put u gotovo 2 mjeseca.

Američke zalihe su u skladu s očekivanjima za pšenicu i niže za kukuruz i soju, ali sve su znatno iznad onih od prije 12 mjeseci. Zalihe kukuruza procjenjene su na 44,7 milijuna tona (2,1 milijuna tona manje u odnosu na očekivanja, ali 29 posto više u odnosu na 2023. godinu), zaliha soje procjenjena je na 9,3 milijuna tona (0,3 milijuna tona manje u odnosu na očekivanja, ali 29 posto više u odnosu na prošlu godinu) dok je zaliha pšenice procjenjena na 54,4 milijuna tona (što je porast od 12 posto u odnosu na prošlu godinu).

U EU nam je trenutno situacija dosta negativna: slabe berbe, loša kvaliteta i zdravstvena ispravnost kukuruza, manja ponuda iz Ukrajine, manjak ponude proizvođača. U srednjem roku, polarizacija Istok-Zapad mogla bi pomaknuti izvoz američkih poljoprivrednih proizvoda iz Kine u EU, a potrošnja bi mogla pasti.

Terminske cijene bakra stabilizirale su se oko 4,5 $/lbs nakon povećane volatilnosti prošlog tjedna, s obujmom trgovanja koji je ostao prigušen jer su kineska tržišta još uvijek zatvorena zbog jednotjednog praznika. Prošli tjedan metal je izgubio pola posto za prvi tjedni pad od početka rujna. Ti su potezi uslijedili jer su trgovci skinuli dio profita nakon što su cijene bakra dosegle najvišu razinu u četiri mjeseca, dok su eskalacije napetosti na Bliskom istoku potaknule tržišta da rasterete rizičnije udjele u korist sigurne imovine. Ipak, kineske mjere gospodarskih poticaja nastavile su podržavati tržišno raspoloženje usred nade u veću potražnju najvećih potrošača metala. Štoviše, izgledi za daljnje smanjenje kamatnih stopa u SAD-u koje bi moglo potaknuti globalnu gospodarsku aktivnost dodali su optimističnim izgledima.

08. listopad 2024 12:05