Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Čakovečki mlinovi: Stvaranje ‘malog Agrokora‘ u režiji mirovinaca s Plodincima u glavnoj ulozi

06. Listopad 2023.
Čakovečki mlinovifoto Dražen Lapić

Prvi veliki raskol među većim dioničarima Čakovečkih mlinova dogodio se prije četiri godine kada je Uprava te tvrtke, tada još na čelu sa Stjepanom Vargom, ujedno pojedinačno i najvećim dioničarem, donijela prijelomnu stratešku odluku da će se kompanija sve manje baviti proizvodnjom brašna i pečenjem pekarskih proizvoda, a sve više maloprodajom. Nekoliko velikih dioničara koji se nisu složili s novom strategijom razvoja tvrtke tada je prodalo svoje udjele mirovinskim fondovima, koji su, naprotiv, podržali Vargu i svoju podršku potvrdili povećanjem svojih udjela u Čakovečkim mlinovima.

Drugi veliki raskol među suvlasnicima dogodio se prošle godine, kada su na vrata Čakovečkih mlinova pokucali predstavnici poljskog private equity fonda Enterprise Fund VII s (pretpostavlja se izdašnom) ponudom da maloprodajni biznis čakovečke tvrtke bude prodan Studencu. Priča se, a priču smo čuli iz vrlo dobro obaviještenih izvora, da su mirovinci bili skloni prihvatiti ponudu, ali da ju je Varga glatko odbio. Posljedica tog vlasničkog razmimoilaženja mišljenja o tome što je najbolje za sve dionike kompanije bila je još jedna Vargina prijelomna odluka, realizirana prošlog tjedna: nakon gotovo tri desetljeća u kojima je bio alfa i omega Čakovečkih mlinova, Varga je, zajedno sa suprugom Ružicom, prodao 24,78 posto dionica sisačkoj tvrtki Mlin i pekare, koju kontrolira obitelj Plodinec.

Previše neobičnih detalja

Odmah potom uslijedilo je sklapanje ugovora o zajedničkom djelovanju mirovinaca (Allianz ZB i PBZ Croatia osiguranje), Mlina i pekara te tvrtke Plodinec, koji sada zajedno drže 64,53 posto udjela u Čakovečkim mlinovima, uslijed čega je nastala i njihova obveza objavljivanja ponude za preuzimanje čakovečke kompanije. No sve dok Hanfa ne odobri objavljivanje namjere njihova preuzimanja, što će pak učiniti tek nakon što u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja bude proveden postupak prijave koncentracije i za to dobiveno odobrenje, javnosti će ostati nepoznato kakve su namjere preuzimatelja Čakovečkih mlinova i što se time zapravo želi postići.

Za razliku od preuzimatelja, koji prije objave ponude za preuzimanje ne smiju ništa iznositi u javnost, nezavisni analitičari smiju, ali uglavnom to ne žele. Jedan od njih objasnio nam je da ne želi ništa nagađati ‘jer predugo poznaje Stjepana Vargu i nije mu jasno što ga je moglo natjerati da ide prodavati svoj udjel u kompaniji koju je stvorio‘, drugi nam je iskreno rekao da ‘ne zna što bi o tome uopće mislio, previše je tu neobičnih detalja, a i ne vidim kakva bi sinergija i dodana vrijednost iz tog preuzimanja mogla proizaći‘. Da se razumijemo, riječ je o vrsnom analitičaru koji jednako dobro poznaje tržište mlinskih i pekarskih proizvoda i stanje u domaćoj maloprodaji, ali, kao i većini drugih, enigma mu je obitelj Plodinec.

Iako je u hrvatskim uvjetima u rangu većih poduzetnika, među mnoštvom samozatajnih poduzetnika u Hrvatskoj obitelj Plodinec vjerojatno je najsamozatajnija i najmanje poznata ne samo u široj poslovnoj zajednici već i u branšama u kojima posluje. Uspije li joj preuzimanje Čakovečkih mlinova i odluči li jednog dana objediniti sve tvrtke koje vlasnički kontrolira u jednu, mogla bi je nazvati ‘Čakovečki mlin i pekara Klara‘ i još tim nazivom ne bi sve obuhvatila.

Osim Mlina i pekara, pod vlasničkom kontrolom Plodineca još su Zagrebačke pekarne Klara, Prehrana trgovina, tvrtka Papuk Našice i tvrtka Plodinec. Sve skupa riječ je o oko 215 milijuna eura prihoda u prošloj godini, ostvarenih pretežito u dva segmenta, mlinarstvo i pekarstvo te maloprodaja. S Grupom Čakovečki mlinovi taj iznos povećao bi se za još 183 milijuna eura.

Cijelu kompanijsku priču o Čakovečkim mlinovima pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera.

24. travanj 2024 10:01