Tvrtke i tržišta
StoryEditor

CIAK streloviti rast ponajviše duguje zastarjelom domaćem voznom parku

01. Ožujak 2024.

Pozornost javnosti ljetos je nemalo privukla vijest da u Zadru jedna tvrtka traži izmjene Detaljnog plana uređenja (DPU) iz poslovne u stambeno-poslovnu namjenu. Izmjenom bi bila dopuštena gradnja stambene šesterokatnice s dvadeset stanova. Medijska pozornost nije bila toliko motivirana najavom gradnje obične stambene zgrade koliko imenom investitora koji je izmjenu tražio. Vlasnik tog zemljišta je tvrtka Lerent, a investitor kompanija Dilabor, obje u vlasništvu Ivana Leke, osnivača i većinskog dioničara CIAK Grupe, kompanije u javnosti najpoznatije kao jakog igrača na tržištu distribucije autodijelova.

Posao u šest država

Hrvatski kralj autodijelova, kako ga neki nazivaju, napušta svoju djelatnost i ulazi u građevinarstvo? Ne, već se vjerojatno samo koristi zgodnom prilikom s obzirom na rekordne cijene nekretnina, smatraju oni koji ga poznaju. – To je čovjek koji odlično poznaje i razumije biznis, posebno onaj kojim se bavi – rekao nam je jedan poslovni čovjek povezan s CIAK Grupom koji je želio ostati anoniman.

Koliko je ta konstatacija točna pokazuje i presjek Lekina poslovnog carstva – u tri desetljeća stvorio je holdinšku kompaniju koja kontrolira 30 tvrtki u šest država (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Slovenija, Srbija i Sjeverna Makedonija), zapošljava više od 2300 radnika te posluje u pet segmenata: distribucija autodijelova, distribucija akumulatora i ulja, dijelovi za teretna vozila, gospodarenje otpadom te veleprodaja.

Kompanija danas ostvaruje 282 milijuna eura konsolidiranih poslovnih prihoda, koliki je bio rezultat za 2023. godinu. U odnosu na godinu ranije, prihodi su porasli za 24 posto.

Visoka profitabilnost

Jednako primjetno raste i profitabilnost poslovanja – dobit prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) bez jednokratnih stavki popela se na 23milijuna eura, što je 20 posto više. Istovremeno konsolidirana bruto dobit iznosi 9,6 milijuna eura što je porast od 16 posto, pokazuje financijsko izvješće objavljeno u srijedu. Neto dobit iznosila je sedam milijuna eura i bila je veća za 14 posto. S druge strane, iako CIAK Grupa godinama poslovanje širi preuzimanjem manjih distributera, to se nije jače odrazilo na zaduženost. Odnos između neto duga i EBITDA-e potkraj rujna prošle godine iznosio je 2,66, što je prema tvrdnjama kompanije ‘znatno ispod mogućih stopa na konsolidiranoj razini‘.

Koliko je kompanija narasla u financijskim rezultatima u samo tri godine pokazuje i podatak da je CIAK uoči izlaska na burzu, 2019. godine, prvi put ostvario prihode veće od milijardu kuna, odnosno 133 milijuna eura. Nekoliko je razloga za tako strelovit rast. Kao prvo, porast prihoda posljednjih godina ne treba čuditi s obzirom na to da trgovini autodijelovima više faktora ide na ruku. To je prije svega starost voznog parka u Hrvatskoj i susjednim državama, čijim cestama prometuju vozila debelo starija od 10 godina. Samim time zahtijevaju sve više održavanja i popravaka.

 

Detaljnu analizu poslovanja kompanije CIAK u vlasništvu Ivana Leke koji se gotovo nikad ne pojavljuje u medijima pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

 

 

28. travanj 2024 02:05