Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Cijene nafte pale ispod 85 dolara, raspoloženje ‘pokvarile‘ Kina i kamatne stope

06. Ožujak 2023.

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 85 dolara budući da su raspoloženje ulagača pomutili ciljani rast Kine u ovoj godini i strah od mogućeg agresivnog podizanja kamatnih stopa u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,07 dolara nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 84,76 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 99 centi nižoj cijeni, od 78,69 dolara.

U fokusu je tržišta na početku tjedna Kina i ciljana stopa rasta drugog gospodarstva svijeta u ovoj godini. Peking je u nedjelju objavio da u ovoj godini cilja stopu rasta od oko pet posto, za pola postotnog boda nižu no što su bili zacrtali za 2022. Lani je kineski BDP porastao samo tri posto, a izvori su za Reuters rekli da bi za 2023. mogao biti postavljen ciljani raspon do šest posto.

Premijer Li Keqiang rekao je u nedjelju da treba konsolidirati temelje za stabilan rast, dodavši da je nedovoljna potražnja i dalje izraženi problem, a očekivanja privatnih investitora i poduzeća osciliraju.

Tržišta se pribojavaju i posljedica podizanja kamatnih stopa u vodećim svjetskim gospodarstvima pa pozorno prate signale iz središnjih banaka.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell svjedočit će u utorak i srijedu u Kongresu i vjerojatno će morati odgovoriti na pitanje hoće li Fed morati ponovo značajnije podići kamatne stope kako bi obuzdao inflaciju.

Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde rekla je prošlog vikenda će ‘vrlo vjerojatno‘ ovog mjeseca povećati kamatne stope kako bi ublažili rast cijena.

Trgovci su tako u cijene nafte počeli uračunavati povećanje kamatnih stopa, ali se nadaju da će biti blaža nego prošle godine.

- Cijene nafte i dalje balansiraju između optimizma zbog otvaranja Kine i nervoze da bi agresivni Fed mogao naškoditi američkom gospodarstvu - rekla je Vandana Hari iz Vanda Insightsa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u odvojenom izvješću da je u petak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 60 centi, na 83,80 dolara.

25. travanj 2024 10:52