Tvrtke i tržišta
StoryEditor

David Pejić, direktor Zrno Bio Bistroa, nominiran za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU

27. Srpanj 2022.
David Pejić

Za nagradu najboljeg ekološkog poljoprivrednika u Europskoj uniji, nominiran je David Pejić, direktor Zrna, najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj. Pejić je jedini predstavnik iz Hrvatske koji se natjecao, a objava pobjednika u sedam kategorija nagrade EU Organic Awards održat će se u rujnu u Bruxellesu.

Nagrada je pokrenuta, stoji u priopćenju, kako bi EU dao priznanje najinovativnijim poljoprivrednicima koji pridonose smanjenju negativnog utjecaja na okoliš i klimu te ostvarivanju ciljeva europske Strategije od polja do stola i Strategije za bioraznolikost. Europska komisija po prvi puta dodjeljuje EU Organic Awards kako bi podržala prošlogodišnji Akcijski plan za razvoj ekološke poljoprivrede.

Predvodnik u ekološkoj poljoprivredi

Pejićevo Zrno nalazi se u Dubravi u Zagrebačkoj županiji, gdje se na 22 hektara primjenom inovacija uzgaja oko 60 različitih poljoprivrednih kultura. Upravo Zrno posjeduje najveći 'no-till' (bez obrade tla) biointenzivni vrt u regiji te je usredotočeno na energetsku samodostatnost, istraživanje i koncept 'od polja do stola'.

Na imanju s 39 zaposlenika, prerađuje se i povrće u različite vrste prirodno fermentirane zimnice te se proizvodi preko 10 vrsta kruha od kiselog tijesta, 20 vrsta slastica te gotova jela poput salata i sendviča. Svi proizvodi su ekološki certificirani, bez namirnica životinjskog podrijetla, a mogu se isprobati u prvom i jedinom hrvatskom certificiranom ekološkom restoranu Zrno bio bistrou u Zagrebu.

image

David Pejić

– Zrno već više od 30 godina djeluje kao simbol i predvodnica ekološke poljoprivrede i proizvodnje s preko 100 certificiranih ekoloških proizvoda. Iznimno smo počašćeni što je Europska komisija odlučila prepoznati naš rad, uvrstivši nas u uži izbor finalista za EU Organic Award. Kroz projekte poput najvećeg biointenzivnog 'no-till' vrta u regiji ili Zrno bio bistroa, nastojimo primjerom predstaviti i educirati tržište i njegove sudionike o važnosti ekološke poljoprivrede za dobrobit okoliša i pojedinca.

U okolnostima u kojima je zdravlje ekosustava i nas samih ozbiljno ugroženo uporabom pesticida, vjerujemo da ekološka poljoprivreda pruža put u bolju i zdraviju budućnost te ostajemo potpuno posvećeni njenom razvoju. U svojim planovima, EU djeluje u istom smjeru s ciljem od 25 posto površina pod ekološkim uzgojem do 2030 godine. Nadamo se da će izbor Zrno eko imanja kao jedinog finalista iz Hrvatske, doprinijeti razvoju svijesti i snage lokalnih napora u postizanju tog cilja – istaknuo je Pejić.

Raste eko-poljoprivreda

U EU trenutačno ima 344.000 ekoloških proizvođača, prema priopćenju, a potražnja za certificiranim ekološkim proizvodima stalno raste. Ekološki uzgoj smanjuje upotrebe kemijskih gnojiva, pesticida i antimikrobnih sredstava te pozitivno utječe na klimu, okoliš i biološku raznolikost.

image

David Pejić

– Finalisti EU Organic Awardsa prikazuju inovativni potencijal europskog ekološkog pokreta. Trenutačna klimatska kriza koju doživljavamo s ekstremnijim vrućinama i oborinama diljem Europe pokazuje kako bi EU trebala nastojati ubrzati svoje kretanje prema agroekološkom i socijalnom modelu poljoprivrede koji je otporniji, pravedniji, zdraviji i temeljen na kraćim opskrbnim lancima – kazao je Jan Plagge, predsjednik IFOAM Organics Europe (International Federation of Organic Agriculture Movements - Međunarodna federacija pokreta organske poljoprivrede).

Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije smatra da su upravo rezultati Zrno eko imanja bili glavno uporište u razradi vizije Zagrebačke županije kao vodeće zelene županije, dok Tomislav Okroš, načelnik općine Dubrava, podsjeća da je Zrno otvorilo nova radna mjesta što je iznimno važno za razvoj seoskih sredina.

23. travanj 2024 05:30