Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Deutsche Bahn prodaje DB Schenker kako bi se fokusirali na - ekološku željeznicu

20. Prosinac 2023.

Njemačke željeznice Deutsche Bahn AG pokrenule su proces prodaje svoje logističke tvrtke DB Schenker, koja je partner i brojnih hrvatskih tvrtki. DB Grupa objavila je da pokreće otvoreni i nediskriminirajući proces prodaje dionica te logističe kompanije, a kao jedini uvjet za prodaju navedeno je da taj proces „mora imati očite ekonomske prednosti za Deutsche Bahn u svakom pogledu“.

Logistika treba više kapitala

Međunarodno logističko tržište nudi izvrsne izglede za dugoročni rast, stoji u priopćenju DB-a, a kao jedna od četiri najveće svjetske logističke tvrtke, DB Schenker ima solidnu poziciju na tržištu. DB Schenker je vrlo pozitivno pridonio gospodarskom rastu DB Grupe tijekom godina. Međutim, logistička kompanija sada treba, ističe se u objavi njemačke državne tvrtke za željeznički prijevoz, trebat će više kapitala i fleksibilnosti za vlastiti rast.

DB grupa planira zadržati sav prihod od prodaje, od čega će velik dio biti iskorišten za smanjenje duga, za ubrazavanje fokusa Deutsche Bahna na njegovu osnovnu djelatnost i provedbu strategije Strong Rail.

Ekološke željezničke usluge

- Deutsche Bahn je već završio ili ugovorno dogovorio prodaju nekoliko svojih poslovnih jedinica na inozemnim tržištima i napravio bi još jedan veliki korak prodajom DB Schenkera. Naš cilj je služiti klimi, ljudima i gospodarstvu znatnim povećanjem količine tereta i putnika kojima se rukuje ekološkim željezničkim uslugama – poručili su iz kompanije.

Inače, u prosincu 2022. Nadzorni odbor Deutsche Bahna AG dodijelio je Upravi DB-a zadatak da ispita i pripremi se za potencijalnu prodaju cjelokupnog udjela u DB Schenkeru. U usporedbi sa svojim konkurentima, DB Schenker ima jaku poziciju u svim relevantnim industrijskim sektorima – kopneni, zračni i oceanski teret – te u sveobuhvatnim i specijaliziranim logističkim rješenjima. S nekih 76.600 zaposlenika na preko 1.850 lokacija u više od 130 zemalja, tvrtka je jedan od vodećih svjetskih logističkih pružatelja usluga.

26. travanj 2024 21:25