Digitalna sljedivost hrane u Hrvatskoj još u ranoj fazi razvoja
Kako bi se osigurala transparentnost i sigurnost na putu od polja do polica, važno je u poslovne procese uključiti sustave sljedivosti
Iako Kultura kombucha zasad nema potpuno digitaliziran sustav sljedivosti, vodi detaljnu internu evidenciju – od podrijetla sirovine do svake faze fermentacije i serije punjenja. Naime, suvlasnik Kulture kombucha Roko Romić vjeruje da je sljedivost hrane danas važnija nego ikad. Pokazuje, naime, odgovornost proizvođača i brigu za krajnjega korisnika. A s obzirom na to da je kombucha poseban, živi proizvod, mikrobiološki aktivan i uvijek malo drukčiji, baš kao i priroda, još mu je važnije pratiti svaki korak i sve parametre kako bi se osigurale konzistentnost i sigurnost. No čini se da to mišljenje, barem zasad, ne dijele drugi poduzetnici, u što smo se i sami mogli uvjeriti. Odnosno, oni s kojima smo se čuli nemaju te sustave ili smatraju da se o tome trebaju brinuti njihovi dobavljači.
Sve se vidi
Ali zato kao mali zanatski proizvođač zdravih napitaka Kultura kombucha svaki detalj izrađuje ručno i pažljivo, pa digitalnu sljedivost svakako planira u uvesti u budućnosti jer ona pridonosi transparentnosti i povjerenju kupaca. Romić procjenjuje da bi ih ulaganje u to stajalo nekoliko tisuća eura, uključujući softver, opremu i edukaciju tima. Povrat ne mjeri samo financijski; važniji mu je dobitak u obliku povjerenja potrošača, lakšeg upravljanja procesima i još boljeg nadzora nad kvalitetom.
