Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Dobitnici i gubitnici: Evo tko je briljirao na burzi ove godine, a tko bilježi najveći pad vrijednosti

04. Srpanj 2023.

Prvo polugodište 2023. godine, prepuno stresnih događanja za tržišta, je iza nas. Počevši od velikog rasta dionica u tehnološkom sektoru potaknutog umjetnom inteligencijom, povratka kriptovaluta na neke stare brojke pa sve do najgoreg bankarskog kraha još od propasti Lehman Brothersa, posljednjih nekoliko mjeseci obilježili su veliki pomaci na globalnom tržištu. Sve to povezuje nemilosrdni rast kamatnih stopa koji je u protekloj godini najviše pogodio kompanije koje kotiraju na burzama.

‘Tech‘ šampioni

Ciklus povećanja kamatnih stopa prošlog je mjeseca usporio pa je tako američki FED odlučio pauzirati s povećanjem u lipnju, dok je Europska središnja banka svoje kamatne stope podigla za tek četvrtinu boda. Iako je najavljeno zatezanje monetarne politike na sljedećim sastancima središnjih banaka, raspoloženje investitora se dobrano poboljšalo.

Zahvaljujući ChatGPT-u, procvat umjetne inteligencije doveo je do toga da tehnološki divovi, tzv. ‘big tech‘ kompanije, uživaju u kombiniranom rastu od 70 posto, a Apple trenutno vodi na tržištu s rastom tržišne kapitalizacije od 984 milijarde dolara.

Pregled globalnog tržišta dionica na kojem očito vode tehnološke kompanije iz SAD-a na svom je LinkedIn profilu objavio Danijel Delač, član Uprave Interkapital vrijednosnih papira.

Gaineri su najviše tehnološki šampioni svih vrsta i boja, a luzeri najviše farma i financijske kompanije. Ludilo oko AI s jedne strane, panika oko američkog bankovnog sektora nakon SVB-a s druge strane. Među gainerima su dobro prošle i kompanije iz sektora luksuza ‒ piše Delač.

Uistinu, među dobitnicima ove godine nakon Applea redaju se Microsoft, s rastom od 744 milijarde dolara, Nvidia s rastom od 687 milijardi, Amazon s rastom od 481 milijarde i Tesla s rastom od 441 milijarde dolara. Tu su svakako i Meta koja je rasla 420 milijardi dolara kao i Alphabet koji je ostvario rast tržišne kapitalizacije u iznosu od 382 milijarde dolara.

Najveća naftna tvrtka na svijetu Saudi Aramco također se smjestila na listu najvećih dobitnika u prvom polugodištu ove godine s rastom od 199 milijardi dolara, baš kao i farmaceutska kompanija Eli Lilly koja je ostvarila rast od 98 milijardi dolara. Francuski modni koncern LVMH jedini je luksuzni brend koji se smjestio na ovoj listi s obzirom da je ostvario rast tržišne vrijednosti u iznosu od 107 milijardi dolara.

Ostatak liste ‘najvećih pobjednika‘ čine tehnološke kompanije Broadcom (124 milijardi), Oracle (103 milijarde), TSMC (101 milijarda), AMD (79 milijardi), Salesforce (74 milijarde), Samsung (71 milijarde) te SML (70 milijardi).

Najveći gubitnik je Pfizer

S druge strane najveći gubitnik ove godine je Pfizer s padom tržišne kapitalizacije od 81 milijarde dolara. Slijedi ga američka multinacionalna tvrtka za financijske usluge Charles Schwab koja je izgubila 52 milijarde dolara tržišne kapitalizacije, dok je na trećem mjestu američka naftna kompanija Chevron (-49 milijardi dolara). Osim Pfizera, drugi gubitnici redom iz farmaceutske industrije su i AbbVie s gubitkom vrijednosti od 48 milijardi, UnitedHealth također s gubitkom od 48 milijardi, CVS Health s gubitkom od 34 milijarde, Johnson & Johnson s gubitkom od 30 milijardi, Moderna s gubitkom od 23 milijarde te Amgen s gubitkom od 22 milijarde dolara.

U gubitnike spadaju i dvije kineske tvrtke za trgovinu: Jingdong Mall s gubitkom od 44 milijarde dolara te Meituan s gubitkom od 43 milijarde dolara. Tu su još neke energetske kompanije poput Adani Total Gasa koji je izgubio 40 milijardi dolara tržišne vrijednosti, Adani Transmissiona (gubitak od 24 milijarde dolara), ConocoPhillipsa koji je izgubio 22 milijarde, Equinora koji također bilježi pad vrijednosti od 22 milijarde te Exxon Mobila koji bilježi pad od 21 milijarde.

Od financijskog sektora tu su još, uz Charles Schwab, Bank of America (-37 milijardi), CM Bank (-23 milijarde) te First Republic banka koja je ove godine propala pa ju je preuzeo financijski div JPMorgan.

27. travanj 2024 09:28