Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Dolazak novog igrača prodrmao je usnulo hrvatsko tržište umjetnina

13. Siječanj 2024.
Aukcija Artmark

Hrvatsko tržište umjetnina je malo, neuređeno, netransparentno, slabo se potiče stvaralaštvo mladih vizualnih umjetnika, ne znamo točno koliko je tržište vrijedno, ima dosta transakcija ispod tezge, a glavu iznad vode drže nam entuzijasti koji se godinama bore za uvođenje reda. Nije nam pomogla baš ni pandemija, još manje potresi koji su nam razrušili najaktivnije muzeje poput Mimare i Muzeja za umjetnost i obrt.

No, kako god ovo sve dramatično zvučalo, zapravo nismo ništa gori od drugih zemalja srednje i istočne Europe, koje manje više isto funkcioniraju zbog zakonskih i drugih okolnosti. I vjerovali ili ne, stvari na domaćem tržištu umjetnina kreću na bolje, a uz jačanje gospodarske aktivnosti u tome će nam pomoći – Rumunji.

Nakon otvaranja podružnice u Hrvatskoj još 2022. godine, s prve dvije prilično uspješne aukcije na kraju prošle godine hrvatskom tržištu se predstavio Artmark, aukcijska kuća sa sjedištem u Rumunjskoj te podružnicama u Bugarskoj. Oštar je konkurent Konturi, jedinoj ozbiljnoj aukcijskoj kući u Hrvatskoj posvećenoj vizualnim umjetnostima, odnosno slikarstvu, i očekuje se da će uzburkati i oživjeti tržište koje je za to itekako spremno i puno potencijala. Tako ćemo već u ovoj godini imati dvije Konturine i 5 Artmarkovih aukcija, umjesto ukupno tri lani, a procjena je da bi se tržište u nekoliko godina moglo i više nego udvostručiti i dosegnuti vrijednost transakcija od čak 10-ak milijuna eura, kažu sugovornici Lidera s kojima smo malo pročešljali trendove.

A oni kažu, s porastom gospodarske aktivnosti rastu i apetiti na tržištu umjetnina, ljudi imaju više novca koji su spremni potrošiti na lijepu umjetnost, bilo da su entuzijasti, kolekcionari ili investitori. Pojačana aktivnost primijećuje se i u galerijama, na primarnom tržištu umjetnina, raste i interes za procjenama slika kod procjenitelja, kaže nam Zdravko Mihočinec, direktor aukcijske kuće Kontura i stalni sudski vještak za procjenu umjetničkih djela, jedan od njih pet u Hrvatskoj. Kontura radi aukcije od početka 2000-ih, u dobrim godinama bilo ih je četiri godišnje, u vrijeme pandemije bila je duga pauza. Lani je Kontura imala samo jednu aukciju na Zagrebačkom velesajmu, za ovu godinu u planu su dvije, a u budućnosti možda i povratak na četiri.

Konturin novi rival Artmark je osnovan 2008. godine, i glavni je igrač na rumunjskom tržištu umjetnina, s udjelom između 80 i 90 posto, te je pozicioniran u top 3 aukcijske kuće u Istočnoj Europi. U 15 godina djelovanja organizirali su preko 500 događanja i stavili na prodaju više od 150 tisuća lotova. Njihove aukcije pokrivaju dvadesetak kategorija umjetnosti, od starih majstora, klasične i moderne umjetnosti, avangarde, poslijeratne i suvremene umjetnosti do fotografija, europskog slikarstva i kiparstva ili pak naivne umjetnosti, ali djeluju i u području numizmatike i antikviteta, te satova i ostalih vrijednih predmeta. Rekordnu cijenu na aukciji postigli su 2018. godine u Rumunjskoj, djelo umjetnika Nicolaea Grigorescua prodano je za 340 tisuća eura. Radi se o autoru koji se i generacijski može mjeriti s našim Vlahom Bukovcem, zasad Artmarkovim rekorderom na aukcijama u Hrvatskoj - njegova “Dijana u lovu” na aukciji u listopadu prodana je po maksimalnoj procijenjenoj vrijednosti od 50 tisuća eura.

Kontura je najstarija aukcijska kuća u Hrvatskoj i jedina s kontinuitetom djelovanja u segmentu vizualne umjetnosti, uz aukcijsku kuću Pervan &Barac koja je specijalizirana za filateliju i numizmatiku. U kontinuitetu već pune 33 godine izlazi i Konturin Art magazin, jedino takvo izdanje u Hrvatskoj i važna karika u edukaciji javnosti, pa tako i snaženju tržišta. 

- Ako ne bude iznenađenja, čeka nas živahna godina, jer je hrvatsko gospodarstvo na valu rasta, a to je uvijek povoljno i za tržište umjetnina. Vidimo porast aktivnosti i na primarnom tržištu, čak se otvorilo nekoliko novih galerija nakon što su mnoge u pandemiji zatvorile svoja vrata, i svakako očekujemo i jačanje sekundarnog tržišta, a to smo mi, aukcijske kuće - kaže nam Mihočinec.

Cijeli članak o tržištu umjetnina u Hrvatskoj pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera.

24. travanj 2024 04:14