Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Dossier Rimac: Prilike i opasnosti na prekretnici između startupa i velikog biznisa

08. Veljača 2023.
Mate Rimac

Da danas odlučuje ispočetka, Mate Rimac vjerojatno ne bi razvijao biznis u Hrvatskoj. Prošlog tjedna na Bug Future Showu izjavio je da je ostanak u Hrvatskoj njegova velika greška i ustvrdio da mu je život ‘puno teži jer to radimo u Hrvatskoj‘. Ova izjava dodatno je podijelila ionako oko Rimca podijeljenu javnost. Jedni ga obožavaju bez trunka sumnje. Drugima je antipatičan i sumnjaju u svaki njegov korak.

Dossier Rimac koji objavljujemo u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera pokušaj je da se dođe do kriterija po kojima će javnost, voljela ga ili ne, ubuduće, uz manje navijanja, a više objektivnosti, ocjenjivati svaku vijest koja stigne iz Rimac grupe.

Svojedobno, kad je u lipnju 2019. ugostio premijera Andreja Plenkovića Rimac je o iskustvima u Hrvatskoj pričao  malo drugačiju investicijsku priču nego danas: - U nekim segmentima Hrvatska je čak i bolja nego što ima interesa za Hrvatsku. U dosta stvari napredujemo, kao što su, recimo, porezni tretmani plaća, brojke su danas povoljnije nego što su bile prije godinu dana. Ide se u dobrom smjeru u nekim stvarima, ali se to ne zna“, kazao je tada.

Pa, što se to dogodilo u nepune četiri godine, da se raspoloženje ovog inovatora i poduzetnika tako dramatično promijenilo?

U tom je periodu projekt Mate Rimca, po nekim klasifikacijama prestao biti startup, pa je čak prerastao i drugu fazu razvoja, scaleup, i ušao u kategoriju takozvanih jednoroga, tvrtki za koje se procjenjuje da vrijede više od milijardu dolara. No, za potvrdu ove procjene trebat će pričekati – ili da netko zaista kešira 2,2 milijarde dolara za cijelu kompaniju, na koliko je procijenjena u svibnju prošle godine ili izlazak na burzu, gdje je tržište kroz IPO i cijenu dionice najbolji procjenitelj vrijednosti.

image
foto

Investitori zasad ne pokazuju namjeru da preuzmu cijelu kompaniju, što znači da i dalje vjeruju inovativnosti osnivača. A eventualni izlazak na burzu, čak i kad bi se sadašnji suvlasnici usuglasili oko toga, nemoguć je s iskazivanjem gubitaka i  netransparentnim poslovanjem.

U tom svjetlu, u kontekstu prepuštanja većinskog paketa jakim stranim investitorima i ulaska u ambiciozan, ali skup projekt razvijanja električnih robotaksija, izradili smo swot analizu kompanije koja se nalazi na prekretnici između startupa i velikog biznisa, sa svim njenim snagama i slabostima, prilikama i prijetnjama. Iz toga proizlazi i zaključak o tome kakva je perspektiva Rimčevog poslovanja.

Kompletan Dossier Rimac možete pročitati u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera

18. svibanj 2024 18:09