Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Dragan Jurilj počinje istražne radove na najvećoj geotermalnoj elektrani u Hrvatskoj

11. Kolovoz 2022.
Dragan Jurilj
Poduzetnik Dragan Jurilj početkom rujna kreće s istražnim radovima na razvoju eksploatacijskog polja najveće geotermalne elektrane u Hrvatskoj Zagocha snage 20 MW u blizini Slatine vrijednim 24 milijuna kuna. Riječ je o radovima bušenja, remonta te hidrodinamičkih mjerenja bušotine PS-5 koji se izvode kako bi se u fazi istraživanja potvrdili geotermalni resursi buduće elektrane.
 
Kada se izgradi, Zagocha će biti najveće ORC postrojenje u Europskoj uniji i bit će dvostruko veće od geotermalne elektrane u u Velikoj Cigleni kod Bjelovara koju Dragan Jurilj preko društva Geo Power energy Development zajedno sa svojim partnerom Goranom Pavlovićem u operativnom radu ima već 3 godine, navodi se u priopćenju.
 

Radove će izvoditi desetak domaćih i inozemnih tvrtki među kojima su tvrtka Elektrocentar Petek koja će obaviti sve pripremne građevinske radove i uslugu transporta, tvrtka Komrad koja će osigurati priključak na hidrantsku mrežu radi opskrbe lokacije vodom, tvrtka STSI koja radi prilagodbu bušotinske glave za geotermalnu eksploataciju, dok će tvrtka Geoda izvršiti Magnetoteluriska (MT) mjerenja. Ugovori su također potpisani i s još nekoliko inozemnih tvrtki koje će osigurati razne servise i materijale poput isplake te opreme za karotažna mjerenja i dr., a ukupna vrijednost radova u ovoj fazi projekta iznosi oko 24 milijuna kuna.

 
Tijekom izvođenja radova biti će stalno angažiranih stotinjak radnika na lokaciji, a udio domaće komponente u svim navedenim radovima iznosi 90 posto. Dovršetkom ovih radova društvo Geo Power Zagocha, navodi se u priopćenju, izvršit će svoje obveze ulaganja koje mu je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja propisalo temeljem Dozvole za istraživanje i eksploataciju geotermalne vode na ovom geotermalnom polju, dok je prethodno već ishodilo sve potrebne dozvole za gradnju rudarskog postrojenja i geotermalne elektrane snage 19,99 MWel sa ORC rješenjem talijanskog proizvođača Turboden. Turboden je globalni lider u dizajnu, proizvodnji i održavanju geotermalnih binarnih sustava Organic Rankine Cycle (ORC) za proizvodnju električne energije iz geotermalnih izvora.
 

Povećana vrijednost investicije

 
- Daljnje ulaganje u razvoj eksploatacijskog polja te gradnju ove najveće Hrvatske geotermalne elektrane ovisit će isključivo o brzini djelovanja Ministarstva koje nam uz već osiguranu kvotu od 20 MW kroz natječaj sada treba osigurati i mogućnost potpisa Ugovora o premiji radi otkupa proizvedene električne energije iz geotermalne elektrane.
 
Nakon što nam Ministarstvo osigura Ugovor o otkupu električne energije više neće biti zapreke za realizaciju ove značajne investicije vrijedne 100 milijuna eura. Naime, prethodno je najavljivano da će investicija u realizaciju ovog projekta biti nešto niža no zbog krize i velike inflacije investicija se ipak bitno povećala i to za čak 30 posto te se sada procjenjuje na ovaj navedeni iznos – naveo je Dragan Jurilj.
 
Prije ulaganja u obnovljive izvore energije, Jurilj je imao lanac cocktail barova, a nakon toga se bavio razvojem projekata u sektoru turizma i nekretnina. Prvi projekt obnovljivih izvora energije koji je realizirao zajedno s bivšom suprugom Sunčicom Lalić je bila gradnja kogeneracijskog postrojenja na šumsku biomasu “Uni Viridas”, snage 9,7 MW u Babinoj Gredi, a potom projekt gradnje kogeneracijskog postrojenja na šumsku biomasu “Grubišno Polje” snage 5 MW.
 
Geotermalnu elektranu u Velikoj Ciglenoj razvijao je zajedno s turskim partnerom Muharremom Balatom, odnosno tvrtkom MB Holding, no zbog neslaganja suvlasnika, pokrenuto je nekoliko sporova na Trgovačkom sudu između imatelja poslovnih udjela u nekadašnjem Geoenu u vezi vlasničkih i upravljačkih prava. Tvrtka Geon je u međuvremenu prestala postojati, a vlasništvo, obveze i prava nad Velikom Ciglenom je preneseno na Geo Power Energy Development.
 
 
 
 
 
 
18. srpanj 2024 16:55