Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Elektrocentar Petek zasad izbjegao stečaj, otvoren predstečaj težak 36 milijuna kuna

28. Studeni 2022.
Krešo Petek

Pišu: Goran Litvan i Marta Premužak

Otvoren je predstečajni postupak nad tvrtkom ELEKTROCENTAR PETEK u vlasništvu Miroslava Peteka i Mirjane Petek. Poslovanje je krenulo nizbrdo nakon što je osnivač tvrtke Krešo Petek u jesen 2020. uhićen u aferi JANAF. Osumnjičen je da je šefu Janafa Draganu Kovačeviću i gradonačelnicima Nove Gradiške Vinku Grgiću i Velike Gorice Draženu Barišiću davao mito kako bi osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove. Kako bi mogao izaći iz pritvora, prenio je svoj vlasnički udjel na suprugu Mirjanu Petek, a drugi suvlasnik je sin Miroslav Petek, koji i vodi poslovanje od 2017.

Prihodi su od 2019. do 2021. više nego prepolovljeni – sa 680 milijuna kuna na 306 milijuna. Premda je do prošle godine tvrtka poslovala pozitivno, račun je 4. listopada blokiran. Stečajni postupak prva je predložila PRESOFLEX GRADNJA iz Požege zbog nenaplaćenog potraživanja od 2,66 milijuna kuna, a zatim i još neki vjerovnici, ali su prijedloge odmah povukli. To je omogućilo dužniku da pokrene predstečajni postupak, u koji je ušao s ukupnim neplaćenim dugovanjima od 36,16 milijuna kuna, koliko su potraživali vjerovnici 28. listopada.

Najviše potražuju SLATINSKA BANKA (8,86 milijuna kuna), AGRAM BANKA (3,86 milijuna) i STROJOPROMET (3,5 milijuna), a više od milijun kuna potraživanja imaju i METAL PRODUCT, VODOPLAST-PROMET i SPIRAL PIPES TECHNICS. Oni zajedno drže više od 50 posto potraživanja.

ELEKTROCENTAR PETEK ovih dana treba predati plan restrukturiranja, a dužnici trebaju prijaviti potraživanja. Za povjerenika predstečajnog postupka imenovan je Milan Bariša Obradović, a ročište radi ispitivanja tražbina zakazano je za 8. ožujka 2023. godine u Zagrebu.

21. travanj 2024 16:57