Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Vujnovac odlazi s mjesta predsjednika uprave PPD-a, nasljeđuje ga slovenski menadžer

30. Lipanj 2023.
Boštjan Napast

Od 1. srpnja 2023. godine Energia naturalis dobiva novog predsjednika uprave. Pavla Vujnovca na toj će poziciji zamijeniti Boštjan Napast. 

Vujnovac ostaje vlasnik svih tvrtki u sustavu, no povlači se iz operativnog, svakodnevnog upravljanja ENNA grupom, kao i s mjesta predsjednika uprave PPD-a.  

Energiju naturalis napušta i Damir Spudić, dosadašnji CFO. Vujnovac i Spudić i u Enni će u budućnosti preuzeti nadzorne funkcije, baš kao što to čine i u drugim tvrtkama i projektima u kojima se g. Vujnovac pojavljuje kao investitor.

Ove promjene u samom vrhu grupacije događaju se u sklopu procesa promjene korporativne strukture i pripreme ENNA grupe za prvu javnu ponudu dionica na tržištu kapitala (IPO) i investicijski ciklus vrijedan više od milijarde eura. Diversifikacija poslovanja započela je prije više od šest godina ulaganjem u nove poslovne segmente i jačanjem divizija čije je poslovanje u cijelosti usklađeno s ciljevima Europske unije u dostizanju niskougljičnog okruženja, a koje čine obnovljivi izvori energije, transport i logistika te hrana. Navedene procese pratit će brojna kadrovska proširenja i pojačanja.

Boštjan Napast diplomirani je inženjer strojarstva s dugogodišnjim upravljačkim iskustvom u sektorima energetike i logistike. Karijeru je započeo 1995. godine kao projektant strojarskih instalacija. Više od 10 godina radio je u Petrolu gdje je od prodajnog predstavnika napredovao do člana uprave zaduženog za energetiku, investicije, tehnički razvoj i kvalitetu. Iza sebe ima iskustvo uspješno provedenog restrukturiranja, digitalizacije i optimizacije procesa. 2011. godine preuzeo je vođenje tvrtke Geoplin koju je kroz deset godina transformirao iz lokalne u uspješnu regionalnu tvrtku.                                                                                  Krajem 2021. godine dolazi na mjesto predsjednika uprave Luke Koper koja za njegova mandata bilježi rekordne poslovne rezultate, unatoč gospodarskoj krizi izazvanoj pandemijom i ratom u Ukrajini.  

- Jako me veseli početak rada u ambicioznom sustavu kao što je ENNA. Pred nama su brojni izazovi, puno učenja, novih tehnologija, zahtjevnih i pionirskih projekata. Bit će silno uzbudljivo i tome se veselim. Siguran sam da ćemo zajedno napraviti velike stvari i svima nam želim sreću i uspjeh na tom putu - poručio je novi predsjednik uprave ENNA grupe Boštjan Napast.

- Čovjeka kao što je Boštjan dugo sam želio vidjeti u našem timu. Drago mi je da su se okolnosti poklopile i da se moja želja sada realizirala. On je vrhunski profesionalac s velikim iskustvom u energetici i sjajnim rezultatima u logistici. Cijenim njegove ljudske i profesionalne kvalitete i vjerujem da ENNA grupi donosi upravo ono što nam treba u zahtjevnim planovima koje smo si zacrtali. Upravljanje ENNA grupom mu prepuštam s punim povjerenjem i imat će moju punu podršku kao i podršku cijelog sustava - izjavio je vlasnik i dosadašnji predsjednik uprave Enne Pavao Vujnovac. 

Početkom godine ENNA grupi pridružio se i Mate Žužić na mjestu direktora financija. Žužić školovao se u SAD-u. Bio je Fulbrightov stipendist, a karijeru je započeo u Clevelandu (Ohio), kao analitičar investicijskog bankarstva. Bio je potpredsjednik Townsend grupe, globalnog savjetnika za nekretnine i upravitelja imovinom sa 119 milijardi dolara savjetovane imovine i 24 milijarde dolara imovine pod upravljanjem. Godinu dana bio je konzultant McKinsey & Company u Zagrebu, globalne konzultantske management tvrtke koja opslužuje širok spektar privatnih i javnih institucija. Neposredno prije dolaska u Ennu bio je Direktor ulaganja za Lukšić grupu u Hrvatskoj koji su jedini dioničari Plave Lagune, Jadranskih luksuznih hotela i Excelsa Nekretnina.

Sabina Škrtić ostaje članica uprave ENNA grupe zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku te nastavlja svoj rad na izgradnji Enne u modernu europsku zelenu kompaniju.

Kako smo ranije izvijestili, PPD kao i njegove tvrtke kćeri u inozemstvu (PPD grupa) izlazi iz sastava ENNA grupe i prelazi u vlasništvo tvrtke Blue Horizon, u sto postotnom vlasništvu Pavla Vujnovca, također sa sjedištem u Vukovaru. 

Antonija Glavaš i Ivana Ivančić nastavljaju voditi PPD kao članice uprave Prvog plinarskog društva.

27. travanj 2024 03:01