Tvrtke i tržišta
StoryEditor

EU kaznio Mondelez zbog ometanja trgovine

23. Svibanj 2024.

Europska komisija izrekla je u četvrtak američkom proizvođaču slatkiša Mondelezu novčanu kaznu od 337,5 milijuna eura zbog ometanja prekogranične trgovine čokoladom, keksima i proizvodima od kave među zemljama EU-a.

Mondelez International sklapao je dogovore kojima je kršio propise o ravnopravnom tržišnom natjecanju i zlorabio je dominantni položaj na tržištu slatkiša, utvrdila je Komisija. Od 2012. do 2017. skupina od sedam trgovaca smjela je prodavati njegove proizvode samo na određenim teritorijima, a ograničen im je i broj kupaca, prema priopćenju Komisije.

Skupina od 10 ekskluzivnih distributera u pojedinim zemljama EU-a morala je pak od 2006. do 2020. tražiti dozvolu da odgovori na upite klijenata o prodaji u drugim zemljama EU-a.

Od 2015. do 2019. Mondelez je također odbijao opskrbljivati trgovca u Njemačkoj kako bi spriječio preprodaju čokolada u Austriji, Belgiji, Bugarskoj i Rumunjskoj u kojima su im cijene bile više, priopćio je regulator EU-a.

Zaustavili su i isporuke u Nizozemsku kako bi spriječili njihovu preprodaju u Belgiju gdje su ih prodavali po višim cijenama.

- Ustrajemo u potpori temeljnim slobodama u Europskoj uniji i jamstvu europskim građanima da će imati pristup najširoj lepezi proizvoda po najnižim cijenama koje tržište može ponuditi - izjavila je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager na konferenciji za novinare.

Novčana kazna snižena je za 15 posto, na 337,5 milijuna eura, nakon što je kompanija kršenje propisa.

U četvrtak su poručili da prekršaji predstavljaju izolirane incidente iz prošlosti, naglasivši da su korigirali poslovnu praksu puno prije istrage Komisije.

- Pitanja iz prošlosti ne odražavaju ono što smo danas ni snažnu kulturu poštivanja propisa kojoj težimo - rekao je glasnogovornik Mondeleza.

11. lipanj 2024 13:24