Tvrtke i tržišta
StoryEditor

EU u prvom kvartalu povećao uvoz iz Rusije za 104 posto

16. Svibanj 2022.

Uvoz iz Rusije u Europsku uniju u prva je tri mjeseca ove godine bio 104,2 posto veći nego u prvom tromjesječju prošle godine, objavio je danas Eurostat.

EU je od veljače ove godine donio pet paketa sankcija protiv Rusije, ali ni jednom od mjera nije obuhvaćena zabrana međusobne trgovine (ne računamo li zabranu izvoza u Rusiju roba i tehnologija koje se upotrebljavaju u zrakoplovnoj i svemirskoj industriji).

Na zaustavljanje dramatičnog rasta uvoza iz Rusije utjecat će tek šesti paket sankcija, koji predviđa zabranu uvoza sirove nafte i derivata iz Rusije u Uniju, koji još nije donesen.

U međuvremenu se trgovina s Rusijom u EU odvija 'sve u šesnaest'. Prema podacima Eurostata, vrijednost uvoza iz Rusije je u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosila 63,7 milijardi eura. Najveći dio tog iznosa, može se procijeniti, odnosi se na energente.

Istovremeno je izvoz iz EU u Rusiju iznosio 18,6 milijardi eura, što je, obzirom na situaciju, blagi pad od svega 8,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

25. travanj 2024 01:23