Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Europska komisija optužila Apple za monopol nad beskontaktnim plaćanjem

02. Svibanj 2022.
Piše: Anamarija Mujanović

Otvorena je istraga protiv tvrtke Apple za kršenje europskog prava na tržišno natjecanje zbog zloupotrebe dominantne pozicije u digitalnom plaćanju. Tvrtka je, naime, optužena za ograničavanje pristupa beskontaktne tehnologije konkurentima.

Europska komisija zabrinuta je da Apple sprječava konkurenciju u pristupu tzv. 'tap and go' čipovima i komunikaciji bliskog polja (NFC) u korist vlastitog Apple Pay sustava.

Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica Europske komisije za Europu prilagođenu digitalnom dobu, zadužena za tržišno natjecanje, rekla je da je Bruxelles pretpostavljao da je Apple ograničio pristup ključnoj tehnologiji potrebnoj za razvoj konkurentskih oblika digitalnih novčanika na njihovim uređajima.

Dodala je i da je Komisija 'ranije saznala da je Apple možda ograničio konkurenciju u korist vlastite aplikacije Apple Pay'. Ukoliko se to potvrdi, 'takvi postupci bi bili ilegalni po našim pravilima natjecanja', rekla je Vestager.

Ako se navedene optužbe potvrde, tvrtka bi mogla biti novčano kažnjena s do deset posto ostvarenog globalnog prometa.

Niz optužbi

Optužbe Europske unije najnovije su u nizu optužbi za monopol zbog kojih je protiv ovog tehnološkog giganta pokrenuta istraga u Bruxellesu.

Apple je također pod prismotrom zbog načina na koje, pretpostavlja se, otežava djelovanje konkurentima u trgovini aplikacijama App Store oduzimajući im 30 posto od pojedinih pretplata dok pojedinima uskraćuje mogućnost da korisnicima prikažu druge načine nadogradnje. Ovaj slučaj otvoren je dvije godine nakon što su se Komisiji požalili iz glazbene streaming aplikacije Spotify.

Nove optužbe stigle su nakon što su iz Bruxellesa odobrili dva značajna zakona uključujući i Akt o digitalnim trgovinama namijenjen smanjenju moći velikih tehnoloških tvrtki.

Iz Bruxellesa su naveli da Apple uživa značajnu trgovinsku moć na tržištu mobilnih uređaja i dominantnu poziciju u polju digitalnih novčanika, odnosno beskontaktnog plaćanja. Raniji nalazi slučaja potvrdili su da je 'Apple Pay jedina opcija digitalnog novčanika koja ima pristup ključnoj NFC vezi na sustavu iOS'.

Apple ne omogućuje drugim aplikacijama mobilnog plaćanja pristup NFC-u. Tehnologija 'tap and go' za beskontaktno plaćanje ugrađena je na uređajima tvrtke Apple.

- Kreirali smo Apple Pay kako bi omogućili lak i siguran pristup postojećim bankovnim karticama i drugim financijskim sredstvima kako bi omogućili beskontaktno plaćanje našim korisnicima. Apple Pay je jedna od mnogih aplikacija za plaćanje dostupna europskim potrošačima koja ima pristup sustavu NFC te postavlja vodeće standarde za privatnost i sigurnost - rekli su iz Applea dodajući da će nastaviti surađivati s komisijom kako bi osigurali europskim potrošačima pristup digitalnom plaćanju.

- Mobilno plaćanje igra važnu ulogu u našoj digitalnoj ekonomiji, a važna je za integraciju europskog tržišta na kojem potrošači mogu imati korist od natjecateljskog i inovativnog platnog okruženja - rekla je Vestager.  

26. travanj 2024 21:19